Βρέθηκε ξύλινη κατασκευή 7.300 χρονών και προβληματίζει του αρχαιολόγους

Βρέθηκε ξύλινη κατασκευή 7.300 χρονών και προβληματίζει του αρχαιολόγους

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα καθώς φαίνεται να ανακαλύπτονται πράγματα που δεν ταιριάζουν καθόλου με ό,τι οι αρχαιολόγοι θα περίμεναν να βρουν, ειδικά όταν συμβαίνουν πράγματα σαν και αυτό που ακολουθεί:

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων έχει ανακαλύψει ένα πηγάδι νερού Νεολιθικής Εποχής, φτιαγμένο από ξύλα βελανιδιές στα βόρεια της πόλης Ostrov της Τσεχίας.

Το εύρημα που χρονολογείται πριν από 7.300 χρόνια περίπου, είναι μια ξύλινη κατασκευή που όμως η τόσο αρχαία χρονολόγησή του, το κάνει να φαίνεται ως μια πολύ εξαιρετικά ασυνήθιστη ανακάλυψη.

Ανασκάφηκε το 2018 κατά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου D35 στην περιοχή της Ανατολικής Βοημίας της Τσεχικής Δημοκρατίας και βρέθηκε 5 πόδια (1,74 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 80 Χ 80 cm και με ύψος 140 cm και φαίνεται κάπως σαν ένα τετράγωνο κιβώτιο που σχηματίζεται από τέσσερις δρύινους γωνιακούς στύλους, ο καθένας με δύο διαμήκεις αυλακώσεις, τοποθετημένοι σε γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους, όπου σανίδες δρυός και φουντουκιάς εισήχθησαν οριζόντια σε επτά στρώματα. Το ξύλο θεωρείται ότι προέρχεται από το τοπικό δάσος.

Τα πράγματα φαίνεται να γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα αν σκεφτεί κάποιος ότι είναι ιδιαίτερα σπάνιο ή και απίθανο να διατηρηθούν ξύλα τέτοιας ηλικίας, χωρίς να σαπίσουν

Είναι θαύμα της φύσης και των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής ή έγινε κάποια επεξεργασία στα ξύλα που τα έκαναν να αντέξουν τόσες χιλιάδες χρόνια, με κάποια μέθοδο που υποτίθεται ότι δεν είχαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής;
Όπως αναφέρεται στην The Huffington Post:

«Είναι μακράν το παλαιότερο αντικείμενο στο οποίο θα εργαστούμε στην σχολή και δεν θα είναι εύκολο έργο», δήλωσε ο Κάρολ Μπάγερ αντιπρόεδρος του τμήματος στον τομέα της αποκατάστασης. 

Ο Μπάγερ είπε ότι το πηγάδι ήταν καλοδιατηρημένο, επειδή παρέμεινε κάτω από το νερό για αιώνες. Η διαδικασία συντήρησης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες μέχει να ολοκληρωθεί και  να διασφαλιστεί ότι τα ξύλινα κομμάτια του δεν θα υποχωρήσουν μετά το στέγνωμά του.

«Αν το αφήσουμε να στεγνώσει τώρα, θα καταστραφεί», συμπλήρωσε ο Μπάγιερ.

Ο σχεδιασμός αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής ήταν ικανοί να ακολουθήσουν πιο προηγμένες αρχιτεκτονικές τεχνικές από ό, τι πιστευόταν μέχρι προηγουμένως. 

Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη νέα ανακάλυψη:

7,200-Year-Old Wooden Well Discovered in Czech Republic | Ancient Architects

diadrastika.com
epirusblog.gr
5 of 5
Βρέθηκε ξύλινη κατασκευή 7.300 χρονών και προβληματίζει του αρχαιολόγους
epirusblog.gr
5 of 5
περίεργα 5824051862864191478
item