Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έδωσαν το 71% των τμημάτων - Μικρό προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έδωσαν το 71% των τμημάτων - Μικρό προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έδωσαν το 71% των τμημάτων - Μικρό προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έδωσαν το 71% των τμημάτων - Μικρό προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ

Χρειάστηκαν να περάσουν 21 ώρες προκειμένου οι Δημοκρατικοί να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη διαδικασία που διεξήχθη στην Αϊόβα για την εκλογή του υποψήφιου που θα πάρει το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών. 

Σχεδόν μία ημέρα μετά, οι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησαν το 71% των τμημάτων, τα αποτελέσματα των οποίων προδιαγράφουν μία μεγάλη έκπληξη.

Με βάση τα νεότερα αλλά ακόμη μερικά αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας, ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζετζ, ως πριν από έναν χρόνο μάλλον άγνωστος σε εθνικό επίπεδο δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, παραμένει στην πρώτη θέση.

Ο κεντρώος Μπούτιτζετζ, βάσει της καταμέτρησης της πολιτειακής επιτροπής των Δημοκρατικών με το 71% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, εξασφαλίζει το 26,8% των εκλεκτόρων που αναλογούν στην πολιτεία στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, έναντι 25,2% του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς. 

Η γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που χαρακτηρίζεται όπως και ο Σάντερς μέλος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, έρχεται τρίτη με το 18,4%, ακολουθούμενη από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (15,4%) και τη γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ (12,6%). Μπάιντεν και Κλόμπουτσαρ κατατάσσονται στα πιο κεντρώα στελέχη του κόμματος.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς βαρύ πλήγμα για τον Μπάιντεν, τον 77χρονο πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν φαβορί τη συγκεκριμένη τετράδα, αλλά με διαφορετική σειρά, καθώς τοποθετούσαν στην πρώτη θέση τον Σάντερς, μετά τον Μπάιντεν και ακολούθως τον Μπούτιτζετζ και τη Γουόρεν.

Ο Μπούτιτζετζ, ο οποίος σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που θα αναλάβει το αξίωμα, έκανε λόγο για «εκπληκτική νίκη» απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα.

Η διαδικασία ωστόσο συνεχίζεται και η διαφορά, τουλάχιστον μεταξύ του Μπούτιτζετζ και του Σάντερς είναι μικρή, άρα και ανατρέψιμη. 

Δείτε τον πίνακα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Δημοκρατικοί:

democrats

Ο Σάντερς ωστόσο προηγείται ελαφρά σε αριθμό ψήφων, στοιχείο που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκστρατεία του χθες.

Για «εκπληκτική νίκη» μίλησε ο Μπούτιτζετζ

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα τελικά, χαιρέτισε μια «εκπληκτική νίκη».

«Αυτή η εκστρατεία άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερις υπάλληλους, με ένα άγνωστο όνομα, χωρίς χρήματα, αλλά με μια μεγάλη ιδέα», είπε ο Μπούτιτζετζ, 38 ετών, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Νιου Χάμσιρ. «Το γεγονός ότι αυτή η εκστρατεία τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα για την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου (...) είναι μια εκπληκτική νίκη», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε από τη δική του πλευρά μια ανακοίνωση που έμοιαζε να εγείρει αμφιβολίες για τη διαδικασία.

Η πολυδιαφημισμένη διαδικασία στην Άιοβα μετατράπηκε σε φιάσκο για τους Δημοκρατικούς, καθώς επισκιάστηκε από τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων — σχεδόν κατά μία ημέρα — αφού η νέα εφαρμογή λογισμικού μέσω της οποίας θα καταγράφονταν και θα αναφέρονταν τα αποτελέσματα αποδείχθηκε προβληματική.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής οργάνωσης των Δημοκρατικών στην Άιοβα Τρόι Πράις, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν, δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα. Επέρριψε την ευθύνη σε ένα «λάθος του κώδικα» της εφαρμογής για το πρόβλημα, αλλά διαβεβαίωσε πως τα αποτελέσματα υπάρχουν γραμμένα σε χαρτιά.

«Αυτό που έγινε χθες βράδυ είναι απλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Πράις κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου πριν τη μεταφόρτωση των ακόμη μερικών αποτελεσμάτων στον ιστότοπο της επιτροπής, αλλά τόνισε πως τα δεδομένα είναι αξιόπιστα παρά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν. «Ξέρουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή», επέμεινε ο Τρόι Πράις.

Τραμπ: «Τίποτα δεν δουλεύει, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα»

Η καθυστέρηση στη διαδικασία ντρόπιασε τους Δημοκρατικούς δίνοντας ανέλπιστη ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, να περάσει το μήνυμά του — την οποία άδραξε. «Η εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών είναι καταστροφή πέρα για πέρα. Τίποτα δεν δουλεύει, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα», σφυροκόπησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter.

Ο νικητής ή η νικήτρια της πολύμηνης διαδικασίας των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθεί με τον Τραμπ τον Νοέμβριο.

Η Άιοβα, πολιτεία με συγκριτικά μικρό πληθυσμό (3 εκατομμύρια), έχει ιστορικά δυσανάλογη πολιτική σημασία, αφού μπορεί να δώσει ορμή στον νικητή καθώς είναι η πρώτη που ψηφίζει. 


Τον τελευταίο χρόνο, οι υποψήφιοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο, διέθεσαν πολλούς πόρους και δαπάνησαν πολύ χρήμα σε αυτή, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν ακριβώς μια καλή αρχή.

Το φιάσκο όμως επέτεινε τις επικρίσεις, με πολλούς να θυμίζουν ότι η Άιοβα μολονότι είναι η πρώτη που αναδεικνύει υποψήφιους είναι κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτική των ΗΠΑ. Πρόκειται για αγροτική πολιτεία με κυρίως λευκό πληθυσμό.

Η πολιτειακή επιτροπή των Δημοκρατικών στη Νεβάδα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή λογισμικού που προκάλεσε το χάος στην Άιοβα στη δική της ψηφοφορία εντός του μήνα.

Η Shadow, η εταιρεία που παράγει την εφαρμογή — συνδέεται ανεπισήμως με κορυφαία στελέχη του μηχανισμού των Δημοκρατικών — ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα με ανακοίνωσή της. 


Αρκετά μέσα ενημέρωσης εξειδικευμένα σε τεχνολογικά θέματα επισήμαναν πως η εφαρμογή τέθηκε σε χρήση χωρίς να έχει δοκιμαστεί επαρκώς και ότι απλούστατα δυσλειτούργησε σε καίριες παραμέτρους.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι μετέβησαν ήδη για να συνεχίσουν την εκστρατεία τους στο Νιου Χάμσιρ (βορειοανατολικά), όπου θα συνεχιστεί η ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθούν Νεβάδα και Νότια Καρολίνα, πριν από την κορύφωση της Σούπερ Τρίτης στις αρχές του Μαρτίου, όταν θα ψηφίσουν δεκαπέντε πολιτείες και θα κριθεί τεράστιος αριθμός αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο του κόμματος.

Η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων στην Άιοβα ήταν τυπική υπόθεση, με τον Τραμπ, που αναμένεται να απαλλαγεί στη δίκη του στη Γερουσία πιθανότατα σήμερα Τετάρτη, να κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση.

Ο 45ος πρόεδρος αναμένεται εξάλλου να απευθύνει σε λίγη ώρα την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.
epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έδωσαν το 71% των τμημάτων - Μικρό προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 294014281224116638
Σχόλια
item