Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου

Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου
Με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στις 12.00 στην κεντρική πλατεία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλου, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις των Ιωαννίνων για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.
Στα Γιάννενα θα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.
Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών η πανηγυρική εκδήλωση για τα «Ελευθέρια» της πόλης, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα, που ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Της μεγάλης ταύτης ιδέας» (κάτω δεξιά). 
Κατά τη χθεσινή ημέρα, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις μνήμης, η πρώτη στο Ηρώο Μπιζανομάχων στην κεντρική πλατεία νωρίς το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων των εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών αρχών και άλλων φορέων και συλλόγων (κάτω αριστερά).
Λόφος ΔουρούτηςΑκολούθησε στο Λόφο Δουρούτης, η τελετή στη μνήμη των έξι παλικαριών που έπεσαν στο σημείο, την 20ή Φεβρουαρίου του 1913, σε μία από τις τελευταίες μάχες της επικής προσπάθειας του Ελληνικού Στρατού να καταλάβει τα Γιάννενα και να τα απελευθερώσει από τον τουρκικό ζυγό. 
Μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, με θέμα: «…πεθαίνοντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων»
Στη ΜανωλιάσσαΤο μεσημέρι της Πέμπτης, στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσσας, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη εκδήλωση μνήμης στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού, των εθελοντικών σωμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και των πεσόντων Μανιατών (αριστερά).
Εγκαίνια στην Πινακοθήκη«Δε χάνεται η ζωή τόσο εύκολα». Με την φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εγκαινιάζοντας χτες το απόγευμα την έκθεση φωτογραφίας «Τα Γιάννενα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη. 
Η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός για το οποίο ο δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Διονύση Καψάλη που ήταν παρών (πάνω).
Tο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό « Tα Γιάννενα στον A ΄ Bαλκανικό Πόλεμο» προέρχεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης καθώς και από τη Συλλογή Φωτογραφιών Βαλκανικών Πολέμων του Βίκτωρα Θ. Μελά, η οποία απόκειται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Ενικής Τραπέζης και θα φιλοξενείται μέχρι τις 22 Μαρτίου.
ΕκδηλώσειςΣτις 13.30 θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τίτλο: «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος» στα ΓΑΚ Ηπείρου. 
Στη συνέχεια ο Πρ. Παυλόπουλος θα παραστεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ξενοφώντος Κοντιάδη στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής και θα επισκεφθεί το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας
Στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο έχει εκδήλωση με θέμα: «Κρήτες εθελοντές στον Ηπειρωτικό και Μακεδονικό Αγώνα» ενώ στις 18.30 στα ΓΑΚ Ηπείρου θα γίνουν ομιλίες στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Αθανάσιο Ψαλίδα. 
Το Σάββατο στις 19.00 στο «Δ. Χατζής» θα δοθεί θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Τα Οχυρά του Μπιζανίου – Νικολάκης Εφέντης, τραγικός Ήρωας».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6357632750939664630
Σχόλια
item