Θεσπρωτία: Xωριά ερειπωμένα σ' ολόκληρη τη Θεσπρωτία Θεσπρωτία: Xωριά ερειπωμένα σ' ολόκληρη τη Θεσπρωτία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Xωριά ερειπωμένα σ' ολόκληρη τη Θεσπρωτία

Θεσπρωτία: Xωριά ερειπωμένα σ' ολόκληρη τη Θεσπρωτία

Σπίτια με πόρτες και παντζούρια κλειστά, σχολεία κλειδωμένα από χρόνια, εκκλησιές βουβές, πλατείες και σοκάκια έρημα… Αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης συναντά κανείς σήμερα, εν μέσω χειμώνα, στα περισσότερα ορεινά χωριά των Φιλιατών και του Σουλίου.

Πρόκειται για όλους εκείνους τους οικισμούς στους οποίους δεν έφτασε ποτέ η τουριστική ανάπτυξη, για χωριά που δεν διαθέτουν ξενώνες και καταλύματα, δεν έχουν χιονοδρομικά κέντρα κοντά, δεν υπάρχουν υποδομές για εναλλακτικές δραστηριότητες που να ελκύουν επισκέπτες έστω για τα γιορτινά τριήμερα και να κρατούν τους νέους τους. 
Είναι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ορεινών οικισμών του τόπου μας.

Είναι άραγε αντιστρέψιμη η αρνητική αυτή εικόνα; Δύσκολο να πει κανείς. Εκείνο ωστόσο που μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση είναι να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τους εναπομείναντες κατοίκους, προκειμένου να μην τα εγκαταλείψουν κι αυτοί.
Η ερημοποίηση των χωριών μας και της υπαίθρου γενικότερα συνεχίζεται αμείωτη! Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια, κανένα μέτρο και κίνητρο για επιστροφή των νέων ανέργων στον τόπο τους, στη μάνα γη, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, για τον οποίο όλοι μιλάνε και ευαγγελίζονται.

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Xωριά ερειπωμένα σ' ολόκληρη τη Θεσπρωτία
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2630020164461864341
Σχόλια
item