Moody’s: Η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση της ευρωζώνης το 2020

Moody’s: Η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση της ευρωζώνης το 2020



Μετά από την εφαρμογή τριών προγραμμάτων διάσωση, τα οποία εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας έντονης λιτότητας, η Ελλάδα θα είναι η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση το 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδύσεων της Moody’s.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, έχει ήδη ψηφίσει μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στόχος της είναι επίσης η επαναδιαπραγμάτευση των κύριων πλεονασματικών στόχων για το 2021 και το 2022 με τους Ευρωπαίους πιστωτές – μια συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως έγραψε το newmoney, με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει η αυλαία της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία αποτελεί το πρώτο ορόσημο ενός καθοριστικού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαμήνου. 
Μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις και να έχουν ληφθεί αποφάσεις για την αξιοποίηση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν πριν λίγες μέρες οι Financial Times, που σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι για μια δεκαετία, κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, όπως η οδός Λέκκα, μια ανάσα από την ελληνική Βουλή, ήταν σχεδόν νεκροί από δραστηριότητα, τώρα όμως η εικόνα έχει αλλάξει: ανοίγουν συνεχώς καινούργια καφέ, μαγαζιά και ξενοδοχεία – μπουτίκ, ενώ κατακλύζονται και πάλι από τουρίστες σε μια σαφή ένδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επιστρέφει.
Παράλληλα, ανασύνθεση του μείγματος της οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.
Στο δελτίο αναφέρονται τρεις παράγοντες που συντελούν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: Πρώτον, η βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω της εξυγίανσης των ισολογισμών τους. 
Δεύτερον, η προσέλκυση περισσότερων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Και τρίτον, η αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας, τόσο της καθιερωμένης, όσο και της νεοφυούς.
epirusblog.gr
5 of 5
Moody’s: Η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση της ευρωζώνης το 2020
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4016364902783498352
item