Υπεγράφη η συμφωνία για τον Eastmed – Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου

Υπεγράφη η συμφωνία για τον Eastmed – Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου

Ιστορική είναι η συμφωνία που υπογράφουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed. Αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.Απομονώνεται και επίσημα η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.

Τη σπουδαία συμφωνία για τον αγωγό Eastmed που αλλάζει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπογράφουν αυτή την ώρα στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Eastmed, επικυρώνει τη συνεργασία των τριών χωρών, αλλάζει τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη και θέτει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την προκλητική Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη συμφωνία θα επικυρώσει το αμέσως επόμενο διάστημα και η Ιταλία.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ:



Της υπογραφής προηγήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών.

Να θεί πως το μεσημέρι υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μητσοτάκης: Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή.

Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

O Kυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Ο ΕastMed θα εμπλουτίσει το Energy Union. Εχει διάσταση διπλωματική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα. 

Αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Δίνεται στρατηγικό βάθος στην συνεργασία μας με το Ισραήλ. Ένα τόξο ευημερίας που φτάνει μέχρι την Ιταλία και την Ε.Ε. και αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. 

Ταυτόχρονα, προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης. Και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Ένα νέο τοπίο που σέβεται το διεθνές δίκαιο για αυτό και υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ. 

Υπογραμμίζω ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ με δεδομένη τη στήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ ανοίγει νέους ορίζοντες.Χαιρετίζω τη στήριξη του έργου από τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης και έτσι θα ολοκληρωθεί ένα έργο πολύ σημαντικό που θα ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι πολλά και προσβλέπουμε ότι ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους στην αγορά της ΕΕ. Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες. Ευχαριστώ τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. 

Σφραγίσαμε την απόφαση μας για μια στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας σε μια περιοχή που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για ανάπτυξη και ασφάλεια. Ο αγωγος δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιάς που εύχομαι να φέρει σε όλους υγεία και προκοπή».

Η σημασία του αγωγού EastMed για την Ελλάδα

Ο αγωγός, προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά θα συμβάλλει και στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Εξάλλου, η παρουσία του κ. Νετανιάχου αποτελεί μία αφορμή, ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις τους. 

Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για κλασική συμμαχία, είναι ξεκάθαρο πως η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός της Τουρκίας έχει ωθήσει τις δύο χώρες όχι μόνο να έλθουν κοντά, αλλά και να ενισχύουν και να διευρύνουν συνεχώς τις σχέσεις τους.

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα είναι εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό-διπλωματικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει μέσα στον Γενάρη με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν, σε Ουάσιγκτον και Παρίσι αντίστοιχα. 

Όσο και αν για προφανείς λόγους στην επίσημη ρητορική η συμφωνία για τον EastMed αποσυνδέεται από τις κινήσεις της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρο πως η επίσπευση της υπογραφής μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στην κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να οριοθετήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης θαλάσσιες ζώνες, παρακάμπτοντας την Κρήτη.

epirusblog.gr
5 of 5
Υπεγράφη η συμφωνία για τον Eastmed – Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2590883380590979629
item