Γαλλία: Πέντε χρόνια από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo -Εκδηλώσεις μνήμης

Γαλλία: Πέντε χρόνια από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo -Εκδηλώσεις μνήμης

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Γαλλία για τα θύματα του Charlie Hebdo.

Οι τελετές στη μνήμη των 17 θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου 2015 στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, στην περιοχή Μονρούζ, νότια του Παρισιού, και στο παρισινό σούπερ-μάρκετ Hyper Cacher, άρχισαν σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Περίπου 100 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στην οδό Νικολά-Απέρ, μπροστά από τα πρώην γραφεία της Charlie Hebdo, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου την ίδια ώρα, πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, οι τζιχαντιστές αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί σκότωσαν 11 ανθρώπους στην έδρα της σατιρικής εφημερίδας προκαλώντας σοκ στη Γαλλία και το εξωτερικό.

Άλλες δύο εκδηλώσεις φόρου τιμής έχουν επίσης προγραμματισθεί στη λεωφόρο Ρισάρ-Λενουάρ, όπου ο αστυνομικός Αχμέντ Μεραμπέ είχε σκοτωθεί από τους αδελφούς Κουασί, και στην Πορτ ντε Βενσέν, και μπροστά από το κατάστημα Hyper Cacher, όπου ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, όλους εβραίους, στη διάρκεια σύλληψης ομήρων στις 9 Ιανουαρίου 2015.

Εκδηλώσεις για το Charlie Hebdo με στεφάνια και τιμητικές επιγραφές

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα αποκαλυφθούν και θα αναγνωσθούν τιμητικές επιγραφές, θα κατατεθούν στεφάνια και θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, που θα συνοδεύονται από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Επετειακο το εξώφυλλο του Charlie Hebdo

«Νέες λογοκρισίες… Νέες δικτατορίες», καταγγέλλει σήμερα στο εξώφυλλο του επετειακού φύλλου της η Charlie Hebdo, που το περασμένο μήνα είχε δημιουργήσει σάλο με σκίτσο του Μακρόν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα καταφέρεται εναντίον των «νέων γκουρού της σχηματοποιημένης σκέψης» και δίνει τον λόγο σε συγγενείς των θυμάτων, μεταξύ των οποίων η Μαρίζ Βολίνσκι, χήρα του σκιτσογράφου.

Ένας φόρος τιμής στη δημοτική αστυνομικό Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, η οποία σκοτώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015 στο Μονρούζ από τον Αμεντί Κουλιμπαλί, πρόκειται επίσης να λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη, στον τόπο του εγκλήματος.

Μια άλλη τελετή φόρου τιμής στα θύματα του Hyper Cacher, οργανωμένη από το Aντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (CRIF), έχει προγραμματισθεί για το βράδυ της Πέμπτης.

Τα 14 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι παρείχαν επιμελητειακή υποστήριξη στους αδελφούς Κουασί και στον Αμεντί Κουλιμπαλί πρόκειται να δικασθούν από τις 4 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου στο Παρίσι από ειδικό κακουργιοδικείο.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Πέντε χρόνια από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo -Εκδηλώσεις μνήμης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7114735317990238605
item