Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές

Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές

Διαγωνισμό για προμήθεια πλωτών φραγμάτων που θα χρησιμεύσουν ως εμπόδια έναντι των μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, προκήρυξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφορά πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο φράγμα θα τοποθετηθεί πιλοτικά στο Δυτικό Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτό οι αρμόδιοι. 

Εφόσον η λειτουργία του κριθεί αποτελεσματική, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ήδη από την κρίση του 2015, τους διαγωνισμούς για το μεταναστευτικό διενεργεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο τη χρήση αυτού του νέου μέσου είναι πιθανόν να πρέπει να κάνει το Λιμενικό. 

Σε κάθε περίπτωση, ιθύνων νους αυτής της ασύμμετρης ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι, άλλωστε, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιτήρησης των συνόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και μπορεί να οριοθετηθούν με κάποιον τρόπο. 

Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και αισθητήρες (λάμπες) που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων. Σχετική εμπειρία υπάρχει από τη χρήση τέτοιων φραγμάτων και από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και στον κόλπο της Ακαμπα. Ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση η χρήση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μικρά.

Την ίδια στιγμή, στην επίσπευση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου αλλά και στον περιορισμό των ροών έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση, ενώ η κατάσταση στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) στα νησιά επιδεινώνεται καθώς συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία, αν και σχετικά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 Στην ενδοχώρα παραμένουν οι αντιδράσεις  σε περιοχές που έχει ανακοινωθεί η δημιουργία νέων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) για τη δημιουργία έδρας της υπηρεσίας στη χώρα μας θα φέρει πολλαπλές αλλαγές στο επίπεδο της εμπλοκής της υπηρεσίας στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων.  Στην Ελλάδα βρίσκονται 500 υπάλληλοι της υπηρεσίας, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.  

Η εκτελεστική διευθύντρια του EASO, Nina Gregori, τόνισε κατά την υπογραφή της συμφωνίας ότι μέσα στους επόμενους μήνες η παρουσία του Οργανισμού θα φτάσει περίπου τους 1.000 εργαζομένους, ενώ η παρουσία της EASO στην ενδοχώρα θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, με 400 εργαζομένους απασχολούμενους σε μόνιμη βάση σε 8 νέες περιοχές. 

Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας από τα 27 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί στα 36 εκατ. ευρώ.

Χθες, ένα ακόμα αιματηρό επεισόδιο ξέσπασε ανάμεσα σε ανηλίκους, αιτούντες άσυλο που παραμένουν στην ευρεία περιοχή που πλέον καταλαμβάνει το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου. Ενας 17χρονος Αφγανός επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά 15χρονο ομοεθνή του, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση. 

Μάλιστα ένας ακόμα Αφγανός 16 ετών διεκομίσθη στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι ωστόσο δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. 

Ο 17χρονος συνελήφθη μετά το συμβάν και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι πάνω από 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε διάφορες συμπλοκές στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων, σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πύργου - Κυπαρισσίας προχώρησαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Επιτάλιο, που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Πηγή: Καθημερινή


epirusblog.gr
5 of 5
Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7481593326064315705
item