Ήπειρος: «Η σύμβαση δεν αλλάζει», το μήνυμα της Περιφέρειας

Ήπειρος: «Η σύμβαση δεν αλλάζει», το μήνυμα της Περιφέρειας
Το μήνυμα ότι η σύμβαση με τη Μονάδα Επεξεργασίας δεν αλλάζει και ότι οι δήμοι πρέπει να κλείσουν τις εκκρεμότητές του, έστειλε με δηλώσεις του χτες ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η σύσκεψη του νέου Φορέα Διαχείρισης της Ηπείρου με το ζήτημα του κόστους μεταφοράς και των αλλαγών στη σύμβαση να μπαίνει στο τραπέζι.
Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων γίνεται βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, μελετών και του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε και πρέπει όλοι να τιμήσουν τις υπογραφές τους, ήταν η θέση του Περιφερειάρχη σχετικά με τις προθέσεις δημάρχων για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Για να αλλάξει η σύμβαση, δεν αλλάζει», ήταν η εκτίμησή του.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
«Ήμασταν πρωτοπόροι» στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, γιατί το 2019 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι Δήμοι δεν είχαν πετύχει το 50% σε ανακύκλωση, θα επιβαρύνονταν με πρόστιμο, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει πως έχοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, «πρώτο μέλημά μας ήταν να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο κόσμος».
ΣυμπαράστασηΣτη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη συνδρομή και συμπαράσταση της Περιφέρειας στους Δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου, υπογραμμίζοντας και τα εξής:
«Η Περιφέρεια Ηπείρου στάθηκε πολύ σε αυτό το θέμα, πρωτοποριακά από όλη την Ελλάδα και για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης βοήθησε τους Δήμους. 
Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνονται από την Περιφέρεια.
Δεύτερον, βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που είναι μακρινοί, για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ. Καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους ΣΜΑ. Όλα αυτά τα κάναμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου». Και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι οι Δήμαρχοι έπρεπε από καιρό, να έχουν σκεφτεί τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα ζήτημα με κάποιους δημάρχους που, ενώ έχουν υπογράψει τις συμβάσεις δεν ανταποκρίνονται. Από τον «Κλεισθένη» προβλέπεται πως θα εισπράττονται τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. 
Έχουμε ένα ζήτημα και με την εταιρεία η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα σωστά έναντι και των δύο «πλευρών». Αυτή είναι η εντολή που έχουμε». Και κατέληξε:
«Θεωρώ ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η ανάλογη δουλειά που έπρεπε καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια; Δεύτερον οκτώ από τους δεκαοκτώ Δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ που εισπράττει τα έσοδα από τα απορρίμματα. 
Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν έκαναν τα πρέποντα. Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά μέτρα που έχει δηλωμένα στο Δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα, ώστε να μην έχει πρόστιμο. 
Δεν θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι Δήμοι τα τετραγωνικά και να ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι».
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: «Η σύμβαση δεν αλλάζει», το μήνυμα της Περιφέρειας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5898449321924025093
item