Ο Ευάγγελος Βενιζέλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Σκέψεις, σενάρια και παρασκήνιο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Σκέψεις, σενάρια και παρασκήνιο

Τέλος στην προεδρολογία που μετατρέπει ένα σοβαρό θέμα συνταγματικής τάξης σε reality show ετοιμάζεται να δώσει ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας πριν εξαντληθεί η συνταγματική προθεσμία την πρόταση του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει, ουδείς όμως προαναγγέλλει ποιον, καθώς ουδείς γνωρίζει στην πραγματικότητα με ακρίβεια.

Η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι πράγματι μία υποψηφιότητα που δουλεύεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετριούνται οι αντιδράσεις με τις οποίες την υποδέχονται οι βουλευτές, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ. 

Το όνομα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, φαίνεται ότι ξεχώρισε από τα υπόλοιπα μιας μικρής λίστας υποψηφίων που μελετούσε ο πρωθυπουργός από τις αρχές του Δεκεμβρίου, απ’ όταν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά έφεραν στο επίκεντρο της συζήτησης το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας μας στη Χάγη.

Η λίστα με ονόματα από την Κεντροαριστερά

Η λίστα αυτή στην οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν και τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμου, Τάσου Γιαννίτση, Άννας Διαμαντοπούλου και Βασίλη Σκουρή , ήταν αρκετά μεγαλύτερη έως το Νοέμβριο και συμπεριελάμβανε αρκετούς άξιους πολιτικούς του χώρου της δεξιάς, αλλά και αξιόλογες προσωπικότητες της κεντροαριστεράς, όπως την Μαρία Δαμανάκη και το Νίκο Αλιβιζάτο.

Κορυφαίοι υπουργοί είχαν κάνει εισηγήσεις και για μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως από τον δικαστικό χώρο, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός εφέρετο να επιθυμούσε να προτείνει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Λόγω όμως της προκλητικότητας της Τουρκίας, η ζυγαριά έγειρε προς πολιτικό πρόσωπο, ώστε να έχει την γεωπολιτική γνώση και την διπλωματική ικανότητα να χειριστεί λεπτές καταστάσεις αν χρειαστεί.

Τα «υπέρ» και τα «κατά» για Βενιζέλο

Τα «προτερήματα» μιας υποψηφιότητας Βενιζέλου είναι ότι η Φώφη Γεννηματά θα τον ψηφίσει ως πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ( πολιτικοί παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνο, εκτιμούν ότι τον φωτογράφισε στην τελευταία πολυσυζητημένη δήλωση – γρίφο της) , καθώς και ότι οι βουλευτές της ΝΔ που ήθελαν να δουν τον Αντώνη Σαμαρά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα διαμαρτυρηθούν εύκολα, αφού διατηρούν καλές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. 

Να σημειωθεί εδώ ότι οι εσωκομματικοί υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά τους προηγούμενους μήνες ξιφουλκούσαν κατά των σεναρίων για υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη.

Τα «μειονεκτήματα» , πέραν των αντιδράσεων που θα προκαλούσε μια υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο καραμανλικό στρατόπεδο της ΝΔ, είναι ότι για αρκετούς και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι αρεστός διότι θεωρούν ότι λόγω ισχυρής πολιτικής άποψης θα είναι ένας Πρόεδρος με έντονη παρεμβατικότητα και προσωπικές θέσεις.

Το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντως έχει καταλήξει σε μία υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς και μάλιστα σε πρόσωπο – είτε του Ευάγγελου Βενιζέλου, είτε του Τάσου Γιαννίτση, ή του Βασίλη Σκουρή – δεν είναι σε θέση πάντως να το γνωρίζει κανείς με ακρίβεια. Αναμένεται η ανακοίνωση της πρωθυπουργικής απόφασης το επόμενο δεκαήμερο.

Γεραπετρίτης: Αισθάνομαι ότι ο πρωθυπουργός έχει κατασταλάξει στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός έχει κατασταλάξει στο όνομα που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ αποκάλυψε πτυχές από το προφίλ του επόμενου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού. 

«Θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλούς κύρους που θα εκφράζει την ενότητα του έθνους και να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή τους ως διεθνής παραστάτης της χώρας», είπε.

Στέλιος Πέτσας: Η ονοματολογία πλήττει το κύρος του προέδρου της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να είναι κοινής αποδοχής, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Σκέψεις, σενάρια και παρασκήνιο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1146971860884867857
item