Ήπειρος: Οι διοικητές αλλάζουν, τα προβλήματα παραμένουν

Ήπειρος: Οι διοικητές αλλάζουν, τα προβλήματα παραμένουν

Σε μια απαρίθμηση των προβλημάτων στα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία παραμένουν οξυμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προχωρά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, σε μια χρονική στιγμή που προφανώς έχει να κάνει και με την ανάληψη καθηκόντων νέων διοικητών.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις ελλείψεις σε προσωπικό, ωστόσο δε λείπουν και αυτά που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αναφέρεται ότι συνεχίζουν τα προβλήματα έλλειψης ιατρών στα ΤΕΠ και οι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί, επαναπροκηρύσσονται και θα καθυστερήσουν. 

Επίσης, τμήματα και κλινικές λειτουργούν με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή γενικούς γιατρούς σε εφημέρευση, με την ΕΙΝΗ να σημειώνει πως, «όταν ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο παραμένει με κλινικές χωρίς ειδικευόμενους, την ίδια ώρα που αναβαθμίζεται επιχειρηματικά από τις κυβερνήσεις υγείας, γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική παροχή υγείας υποβαθμίζεται και η ιατρική εκπαίδευση υστερεί, έτσι ώστε να γίνεται …παραμύθι η μεγάλη ανάπτυξη. 

Απλά ενισχύεται και επεκτείνεται η κατεύθυνση για να λειτουργήσει σαν επιχείρηση με τη μορφή ΝΠΙΔ, με τμήματα υποβαθμισμένα και τμήματα με ακμάζουσα κερδοφορία για την επιχείρηση ΠΓΝΙ».

Η έλλειψη σε ειδικευόμενους ιατρούς παραμένει μείζον πρόβλημα και για το Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», με την ΕΙΝΗ να τονίζει πως αντί να βρεθούν τρόποι να υπάρξουν ειδικευόμενοι, η λύση δόθηκε με ημίμετρα από τον απερχόμενο διοικητή, με την απόσπαση δέκα αγροτικών ιατρών, χωρίς ειδίκευση, από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

«Η εφημερία με αγροτικό ιατρό είναι επικίνδυνη και επισφαλής και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Καθώς αρκετοί αγροτικοί και γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας προσφέρουν υπηρεσίες στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”, η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι εμφανής και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών διαμαρτύρονται ότι έχουν πάνω από μήνα να δουν γιατρό στην περιοχή τους», σημειώνεται.

Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου. Η ΕΙΝΗ τονίζει ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών υπολειτουργεί και η στοιχειώδης λειτουργία του εξασφαλίζεται μόνο και μόνο γιατί το εναπομείναν υγειονομικό προσωπικό, μετά τις νόμιμες μεταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Όπως επισημαίνει, οι προκηρύξεις θέσεων έχουν παγώσει επ’ αόριστον, ενώ σε καθεστώς συρρίκνωσης βρίσκονται οι περισσότερες κλινικές, που λειτουργούν με δύο έως τρεις γιατρούς για να καλύψουν 31 ημέρες τον μήνα (π.χ. παθολογική κλινική), όπως και το αναισθησιολογικό, που λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς για να γίνονται τα χειρουργεία. 

Ένας μόνο γιατρός έχει απομείνει στο ακτινολογικό, ενώ για την κάλυψη κάποιων ενεργών εφημεριών επιστρατεύονται γιατροί από άλλες υγειονομικές μονάδες (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ). 

Εκτός από τα προβλήματα με το προσωπικό, ζήτημα έχει προκύψει και με τον νέο αξονικό τομογράφο, που είναι εκτός λειτουργίας από διμήνου, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης του προσωπικού και μη έκδοσης ακόμη της άδειας λειτουργίας του.

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Άρτας, το Ακτινολογικό λειτουργεί μόνο με τη διευθύντρια, έναν επικουρικό και κατά καιρούς με απόσπαση γιατρού από το ΙΚΑ, καθώς οι θέσεις, αν και προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται λόγω μη ενδιαφέροντος. Επίσης, δεν υπάρχει Νεφρολόγος και η χειρουργική κλινική κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης.

Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, η ΕΙΝΗ σημειώνει ότι στο ήδη μειωμένο προσωπικό, που βιώνει την υπερεφημέρευση με τη μορφή του «εντέλλεσθε», προσθέτουν με το καθεστώς του «εντέλλεσθε» μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Λευκάδας. «Τα “εντέλλεσθε” οδηγούν τους γιατρούς σε παραίτηση. 

O επικουρικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε πριν καλά καλά διοριστεί, γιατί μετακινήθηκε για εφημερίες στο νοσοκομείο Λευκάδας. Η γενική γιατρός από το Κ.Υ. Φιλιππιάδας παραιτήθηκε για παρόμοιους λόγους. 

Η τακτική μετακίνησης ιατρών από το Νοσοκομείο Πρέβεζας στο Νοσοκομείο Λευκάδας διαταράσσει περαιτέρω τη λειτουργία των τμημάτων», υπογραμμίζει η ΕΙΝΗ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Λευκάδας, γίνεται λόγος για τραγικές ελλείψεις και απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας. Από τις 45 προβλεπόμενες θέσεις ιατρικού προσωπικού παραμένουν κενές οι 27 και από τις 127 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού οι 35 είναι κενές. 

Επιπλέον, από το υπάρχον προσωπικό αποχωρούν άλλοι τέσσερις μόνιμοι γιατροί το 2020 (ένας καρδιολόγος με απόσπαση, ένας ορθοπεδικός με απόλυση και δύο με σύνταξη), ενώ ήδη αποχώρησε ένας καρδιολόγος.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Οι διοικητές αλλάζουν, τα προβλήματα παραμένουν
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8426542912361707376
item