Θεσπρωτία: Με οικογενειακά τραπέζια εορτάστηκε η Πρωτοχρονιά στη Θεσπρωτία

Θεσπρωτία: Με οικογενειακά τραπέζια εορτάστηκε η Πρωτοχρονιά στη Θεσπρωτία
Με οικογενειακά τραπέζια εορτάστηκε η πρωτοχρονιά στη Θεσπρωτία. Στα σπίτια τηρήθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας με το φλουρί, αλλά και του "ποδαρικού". 

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος τέλεσε τη δοξολογία στο ναό του αγίου Δημητρίου Φιλιατών και στη συνέχεια έκοψε τη Βασιλόπιτα στο 6.28 Τάγμα Πεζικού Φιλιατών, πλαισιούμενος από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Βελισσάριο Σάντα και τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου π. Μεθόδιο Ντελή. 

Τα έθιμα της πρωτοχρονιάς  μπορεί να τηρούνταν με ευλάβεια στη Θεσπρωτία, ούτε και οι απανωτοί πόλεμοι της δεκαετἰας του 40 κατάφεραν να τα αποδυναμώσουν, ωστόσο με τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς στις αρχές του 1970 και τη μετανάστευση χάθηκαν, μαζί τους και η αθωότητα των εποχών, μαζί τους και οι αγνές ανθρώπινες αξίες.  

Και τράνωσαν οι επιθυμίες για κυριαρχία του ενός πάνω στον άλλο. Και τράνωσαν η αλαζονεία, η βία, η ασυδοσία, η καταπίεση, ο παραλογισμός, η εκμετάλλευση και καταντήσαμε οι άνθρωποι μ’ άνθρωπο να μη μοιάζουμε.

Και οι γεροντότεροι στην Ήπειρο αναπολούν τα χρόνια εκείνα.  Τότε, που τα σπίτια έμοιαζαν σαν μια μικρή καλύβα, αλλά χωρούσαν όλο τον κόσμο. Τότε, που δεν είχαν σαπίσει οι καρδιές, και η ευτυχία δεν έλειπε. 

Τότε, που η φτώχεια ήταν περήφανη και αγνή, σκαρφαλωμένη στις πλάτες των αγροτών, των βιοπαλαιστών, των χαμάληδων, που έτρεχαν, ακόμη και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, να τη χορτάσουν με το στεφάνι της τιμιότητας και της αρετής. 

Τότε, που κάθε Πρωτοχρονιά οι γονιοί ονειρεύονταν τα βλαστάρια τους μεγάλους και τρανούς ανθρώπους, κι όλο αγωνίζονταν με πάθος και με πίστη να κάνουν τούτο το όνειρο πραγματικότητα.  Τότε, που η ψυχή ήταν γεμάτη από αγάπη και η θέληση  ατσαλένια για προκοπή. 

Τότε, που τα βλέμματα, μπορεί να ήταν κουρασμένα και τα πρόσωπα σκαμμένα από το μόχθο, αλλά όχι απελπισμένα. Τότε, που έκαιγε η φωτιά στο τζάκι και γύρω-γύρω κάθονταν όλοι σφιχταγκαλιασμένοι, αφού η πραγματική ζεστασιά βρισκόταν μέσα τους. 

Τότε,  που η γλυκόλαλη καμπάνα από το χιονισμένο πανύψηλο καμπαναριό, καλούσε τους πιστούς στην εκκλησιά και όλοι τραβούσαν κατά εκεί. Δύσκολα, αλλά στα αλήθεια όμορφα χρόνια.  Μπορεί να μην υπήρχε τηλεόραση, παρά μόνο ένα παλιό ραδιόφωνο με λυχνίες. 

Μπορεί να μην υπήρχαν τηλέφωνα, εκτός από το μοναδικό στον καφενέ του χωριού. Μπορεί να μην υπήρχε διαδίκτυο. 

Υπήρχε, όμως, κοινωνία και επικοινωνία, που, παρότι σήμερα υπάρχουν τόσα τεχνολογικά μέσα, είναι ελλιπής ή ανύπαρκτη, γιατί κλειδαμπαρώθηκαν και σκυθρώπιασαν οι θλιμμένοι άνθρωποι, και δεν είναι ολάνοιχτο το μέσα τους.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Με οικογενειακά τραπέζια εορτάστηκε η Πρωτοχρονιά στη Θεσπρωτία
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2166563266829600877
item