Χαρδαλιάς: Παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας στους Περιφερειάρχες

Χαρδαλιάς: Παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας στους Περιφερειάρχες

Το νέο σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία παρουσίασε νωρίς σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στο ΔΣ της ΕΝ.ΠΕ και στους περιφερειάρχες της χώρας, στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00, όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίζεται ο θεσμός της πολιτικής προστασίας και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω μίας κάθετης πλέον δομής με 4 άξονες (πρόληψη, ετοιμότητα, δράση, αποκατάσταση) στα πρότυπα προηγμένων χωρών όπως η «Fema» των ΗΠΑ.

Για το λόγο αυτό θα οριστεί εθνικός διοικητής ο οποίος θα είναι αυτός που θα «συνδέει» τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις Περιφέρειες μέσω των 13 περιφερειακών διοικητών και θα ενημερώνει το help desk της γραμματείας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία 13 συγχρόνων τεχνολογικά περιφερειακών κέντρων και μίας επιτελικής δομής.

Παράλληλα έκανε λόγο για μία ακόμη μεγάλη τομή καθώς με το νέο σχέδιο νόμου υιοθετούνται fast track διαδικασίες και στον τομέα της πρόληψης. «Μέχρι σήμερα η fast track διαδικασία που αφορούσε τα έργα ήταν μόνο για την αποκατάσταση. 


Έπρεπε ένας δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά έργων», είπε. 

Πλέον υιοθετείται, με την ίδια διαδικασία η πρακτική της κήρυξης Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενης Καταστροφής με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιούνται τα πρόβλημα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών.

Θεσμοθετείται ακόμη η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών κι έτσι θα αξιολογείται αν ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγον ή άμεσα υλοποιήσιμο και κατά παρέκκλιση θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη ΓΓΠΠ.

Η διαδικασία αυτή αφορά σε 4 κατηγορίες έργων: Αντιπυρικές ζώνες, Συντήρηση Δασικών δρόμων, Αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας και καθαρισμοί. Όπως πρόσθεσε βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας για να ενταχθούν και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται στους δήμους για τους δασοπυροσβέστες και στις περιφέρειες. 


Επιπλέον το νέο σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε περιφέρειες και δήμους να επιχορηγούν την ΕΛΑΣ και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων όπως για παράδειγμα σε καύσιμα και ελαστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης ο έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και 4 Σχολές στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας για τους εθελοντές και τα στελέχη των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΕΚΔΑΑ, καθώς και για τους πολίτες με ελεύθερα προγράμματα και σεμινάρια. 


Ακόμη δημιουργείται επίσης Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων με προοπτική Βαλκανικής εμβέλειας.

Σημείωσε ακόμη ότι δημιουργείται μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων που αξιολογούνται κάθε 6 χρόνια και Εθελοντών που θα αξιολογούνται κάθε 3 χρόνια και θα ορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες.
epirusblog.gr
5 of 5
Χαρδαλιάς: Παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας στους Περιφερειάρχες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1882381567374405978
item