Γιάννενα: «Ποτέ ξανά» φώναξαν τα Γιάννενα

Γιάννενα: «Ποτέ ξανά» φώναξαν τα Γιάννενα

Συγκίνηση αλλά και ένα δυνατό «ποτέ ξανά» εξέπεμψε η εκδήλωση στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, η οποία διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων από την περιφέρεια Ηπείρου, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην υπουργός, καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευθύνη της ηθικής και στην ηθική της ευθύνης. «Η εκτροφή της βίας είναι μια υπόγεια, καταστροφική διαδικασία, που αν την αφήσουμε να ενδυναμωθεί, η αντιμετώπισή της θα πάρει διαστάσεις σύγκρουσης και εξόντωσης. 
Τότε, το τίμημα είναι πάντα σκληρό μέχρι καταστροφικό, εννοώ για όσους κινήθηκαν με τέτοιες αντιλήψεις, αλλά και για τις κοινωνίες που παρασύρθηκαν σε τέτοιες λογικές. 
Τότε, αντί όπως έγραψε ο Μαρξ να έχουμε την επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα, τη βλέπουμε να επαναλαμβάνεται μπροστά μας ως την πιο εφιαλτική πραγματικότητα.Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε την ιστορία του Προμηθέα Δεσμώτη. Ο Προμηθέας συμβολίζει την αφετηρία του εξανθρωπισμού του ανθρώπινου γένους. 
Ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς, γιατί έδωσε τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να γίνουν άνθρωποι, με βούληση, γνώση, κρίση και ικανότητα εξύψωσης από τα χθόνια όντα. 
Έχοντας δώσει στον κόσμο όλο τόσα δημιουργήματα του πνεύματος, έχουμε ιδιαίτερη υποχρέωση να μην ξεχνάμε τις ιδέες και τις αξίες που εμείς ως Έλληνες δημιουργήσαμε, να τις υπερασπιζόμαστε σταθερά και να μην ξεπέφτουμε σε συνθήκες ντροπής της ιστορίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι, τον γενικό γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρα Ελιέζερ, τον πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Γιάννη Μπουτάρη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Οδυσσέα Πότση και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.
«75 χρόνια μετά την εξόντωση του ενός τρίτου των Εβραίων πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Δεν αφορά την πολιτική, δεν αφορά τους Εβραίους, δεν είναι μια εβραϊκή τραγωδία, είναι μια τραγωδία για την ανθρωπότητα.
Η αποτυχία των αξιών μας, η χρεοκοπία του πολιτισμού μας, και θα έλεγα δυνατά ότι είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι η Ευρώπη που απέτυχε, που γέννησε τον ναζισμό και τον φασισμό, που νομιμοποίησε αυτόν τον πόλεμο και κανένας δεν έκανε τίποτα. 
Ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε έναν που πέθανε, που είπε “όχι”, υπήρξαν πολλοί άλλοι που συνεργάστηκαν, που συμμετείχαν στην εξοντωτική μηχανή. Είναι εύκολο να ρίξουμε την ευθύνη μόνο στους ναζιστική Γερμανία. Η Γερμανία εξέθρεψε τον ναζισμό, αλλά αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους οι ναζιστές της Γερμανίας, είχαν συνεργάτες. 
Είδαμε κυβερνήσεις να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Εμείς πρέπει να τους υπενθυμίζουμε τα γεγονότα, να μάθουμε το μάθημα και να τους πούμε να σταματήσουν να αλλάζουν την ιστορία», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρέσβης του Ισραήλ και κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε ευθύνη ως άνθρωποι απέναντι στην ανθρωπότητα».
«Ο αντισημιτισμός απειλεί τον πυρήνα των αξιών της δημοκρατικής κοινωνίας γιατί το μίσος εναντίον τον Εβραίων ξεκινά από τους Εβραίους, αλλά δε σταματά στους Εβραίους. Για αυτό είναι αναγκαίο να τεθεί τέρμα στην ανοχή του μίσους», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρας Ελιέζερ.
Τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών τόνισε ο κ. Ελισάφ, στον χαιρετισμό του. «Δύο χιλιάδες χρόνια αντιιουδαϊσμού βρήκαν την πιο αποτρόπαια κατάληξη τους στο Ολοκαύτωμα. Ο αντισημιτισμός του ναζισμού, ο λυτρωτικός αντισημιτισμός δεν αποτελεί δευτερογενές στοιχείο της ναζιστικής ιδεολογίας, αποτελεί τον πυρήνα της. 
Επομένως τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης οφείλουν και μπορούν να δώσουν μια τελεσίδικη απάντηση στην αναβίωση και εδραίωση αυτού του παμπάλαιου αντιεβραϊσμού και η πόλη μας μπορεί ενδεχόμενα να έδωσε αυτό το μήνυμα με σαφήνεια και καθαρότητα», υπογράμμισε.
Στην δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ώστε οι λέξεις «ποτέ ξανά» να μη μείνουν στα λόγια, αναφέρθηκε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως θα αποτελεί έναν χώρο ενημέρωσης των παιδιών για να αντιστέκονται σε τέτοιες πράξεις. «Πρέπει να γίνει κτήμα μας ότι δεν πρέπει να βλάψεις τον συνάνθρωπό σου», σημείωσε.
Η εκδήλωση έκλεισε με ενότητα τραγουδιών της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη, σε στίχους του γιαννιωτοεβραίου ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά, που ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ποτέ ξανά» φώναξαν τα Γιάννενα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4164765177934090280
item