Θεσπρωτία: "Τσίμπησαν" και στη Θεσπρωτία οι τιμές των καυσίμων! Θεσπρωτία: "Τσίμπησαν" και στη Θεσπρωτία οι τιμές των καυσίμων! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: "Τσίμπησαν" και στη Θεσπρωτία οι τιμές των καυσίμων!

Θεσπρωτία: "Τσίμπησαν" και στη Θεσπρωτία οι τιμές των καυσίμων!
Η τιμή των καυσίμων ακολουθεί ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που γίνεται πλέον αισθητό και στη Ήπειρο. 
Από τη μία μεριά, είναι η αύξηση του ποσοστού της βιοαιθανόλης, που αναμειγνύεται με βενζίνες η οποία προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. 
Από την άλλη, οι εξελίξεις στο Ιράν φουντώνουν την ανησυχία για άνοδο στις τιμές λόγω της αναταραχής που ήδη έχει προκληθεί στη διεθνή αγορά πετρελαίου. 
Την ανησυχία  των καταναλωτών και σε τοπικό επίπεδο προκαλούν οι αυξημένες τιμές τις τελευταίες ημέρες στα καύσιμα, που προμηθεύονται. 
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή πώλησης της απλής βενζίνης, στις 7 Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο νομό Θεσπρωτίας  1,651 ευρώ (1,631 στις 31 Δεκεμβρίου) και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,131 ευρώ (έναντι 1,116 στα τέλη της χρονιάς).
Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν την αύξηση στα καύσιμα αναλυτές της αγοράς, καθώς, όπως τονίζουν, οφείλεται στην προσαρμογή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οδηγία για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού βιοαιθανόλης που αναμειγνύεται με βενζίνες.
Μόνο από την προσαρμογή στην οδηγία η διυλιστηριακή τιμή της βενζίνης επιβαρύνθηκε μέσα σε μία ημέρα (μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου) κατά 2,5 λεπτά το λίτρο, τα οποία μεταφέρθηκαν πλέον και στην αντλία. 
Η συνολική επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά τις προηγούμενες ημέρες και την επιβάρυνση από τη βιοαιθανόλη υπολογίζεται σε 4 λεπτά το λίτρο, τα οποία θα μεταφερθούν στην αντλία μέχρι και αύριο.
Από εκεί και πέρα, η διαμόρφωση των τιμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη διεθνή αγορά και τις εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου. 

Πάντως, εγχώριοι παράγοντες επαναφέρουν το αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ως το μοναδικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις τιμές σε πιθανή περίπτωση νέας ανοδικής τάσης. 
Από πολλούς εξάλλου, η υψηλή φορολογία στα καύσιμα συνδέεται με τη χαμηλή ζήτηση γι’ αυτά μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης τον Δεκέμβριο, παρά την κακοκαιρία, ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. 
Το 2019, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, έκλεισε για τις βενζίνες με αρνητικό πρόσημο, όπως και για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ζήτηση στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε σε ποσοστό γύρω στο 3%.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: "Τσίμπησαν" και στη Θεσπρωτία οι τιμές των καυσίμων!
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1258888662822507102
Σχόλια
item