Πρέβεζα: Προτεραιότητα στην επίλυση χρονιζόντων αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων της Αρχαίας Νικόπολης έδωσε η Λίνα Μενδώνη

Πρέβεζα: Προτεραιότητα στην επίλυση χρονιζόντων αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων της Αρχαίας Νικόπολης έδωσε η Λίνα Μενδώνη
Αυτοψία και συντονισμό των έργων, που εκτελούνται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ έκανε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια τριήμερης περιοδείας της στην Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς να λείψουν τα νέα για την ενίσχυση της ταυτότητας και της κληρονομιάς τοπικών κοινοτήτων.

Το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, η Υπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακούς παράγοντες έκανε σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Τα στελέχη της Εφορείας έθεσαν το χρονίζον πρόβλημα της μεταστέγασης των γραφείων της Εφορείας. 

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο ανήκει το κτήριο του παλαιού Κέντρου Υγείας, και δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. 

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων και ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και του ευρύτερου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. 

Η κ. Λ. Μενδώνη δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης και αποκατάστασης του οχυρωματικού περιβόλου ύπερθεν του θεάτρου, καθώς και για την διασφάλιση της συνέχισης χρηματοδότησης της αναστήλωσης του μνημείου, δηλώνοντας «την μεγάλη αναπτυξιακή σημασία της ανάδειξης των Γιτάνων για την περιοχή και ότι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα».

Στη συνέχεια η Υπουργός συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά, επισκέφτηκε το δημαρχείο και συζήτησε τις προτάσεις των φορέων της περιοχής για την ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. 

Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε επίσης, στο Γράμμο, στο χωριό Λιά, το «Μουσείο Υφαντή» που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, με σκοπό να φιλοξενήσει και τρεις σπουδαίες εικόνες του Θεόφιλου, ενώ ξεναγήθηκε στο χωριό, γνωστό από το βιβλίο «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη.


Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, η Yπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς συζήτησε το θέμα της συνέχισης της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και την επίλυση χρονιζόντων αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων του χώρου.


Το απόγευμα, στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και συζήτησε με τον πρόεδρό της κ. Ακη Δερδεμέζη διάφορα θέματα που αφορούν στη Εταιρεία, ανάμεσα στα οποία την επίλυση του ζητήματος που αφορά στη διευθέτηση χώρου στάθμευσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης σε ιδιοκτησία της ΕΗΜ.

Αργότερα η Υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την κατάρτιση της ατζέντας των θεμάτων που τους απασχόλησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου κατά την ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε η υπουργός με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, κ. Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκαν τα έργα Πολιτισμού που εκτελούνται στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου. 

«Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού, είπε η κ. Μενδώνη, και όχι μόνο της Ηπείρου, είναι αρκετά πίσω. 

Είναι πίσω, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα. Οι υπηρεσίες μόνες τους μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. 

Αλλά εάν δεν υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και η συντονιστική ευθύνη από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε κεντρικό επίπεδο, χάνεται χρόνος και η απώλεια χρόνου σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της απορροφητικότητας. Για αυτό είμαστε εδώ».
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Προτεραιότητα στην επίλυση χρονιζόντων αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων της Αρχαίας Νικόπολης έδωσε η Λίνα Μενδώνη
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7015127282976819291
item