Απτόητη η Τουρκία μετά το «χαστούκι» της ΕΕ: Έχετε προκαταλήψεις - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Απτόητη η Τουρκία μετά το «χαστούκι» της ΕΕ: Έχετε προκαταλήψεις - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Η Τουρκία τον...χαβά της. Παρά τις προειδοποίησεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κάλεσε την Άγκρα να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της Ένωσης, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν κινείται και πάλι στον δικό της προκλητικό ρυθμό. 

Η Τουρκία, μάλιστα, υπεραμύνθηκε της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου.

«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΕ περί παράνομων γεωτρήσεων. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σ' αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ακσόι αναφέρει ακόμη πως το πλοίο γεωτρήσεων Γιαβούζ κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε μια τουρκική εταιρεία.

Σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία - Καταδικάζει τις προκλήσεις: «Παράνομες οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου»

«Κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την ακραία πρόκληση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της Ένωσης.

Για νέα γεώτρηση με το γεωτρύπανο Γιαβούζ μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δημιουργώντας διπλωματικό πυρετό.

Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως πριν από δύο βδομάδες το γεωτρύπανο Γιαβούζ ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στο σημείο Μόρφου και επέστρεψε στην Μερσίνα, προσθέτοντας ότι θα κατευθυνθεί προς το νέο σημείο γεώτρησης το οποίο θα αποκαλέσουν Λευκωσία 1.

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο, καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας:

«Μετά την τελευταία ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
epirusblog.gr
5 of 5
Απτόητη η Τουρκία μετά το «χαστούκι» της ΕΕ: Έχετε προκαταλήψεις - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8503640933943898800
item