Γιάννενα: Σύσκεψη και αυτοψία για τις κατολισθήσεις στην κοινότητα Φωτεινού

Γιάννενα: Σύσκεψη και αυτοψία για τις κατολισθήσεις στην κοινότητα Φωτεινού
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας, για την εκτίμηση των έντονων κατολισθητικών φαινομένων που έχουν παρατηρηθεί στην κοινότητα Φωτεινού παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων.

Το πρωί της Πέμπτης (16/01/2020) στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πλαίσιο  του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ι.Γ.Μ.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Να σημειωθεί πως το μνημόνιο συνεργασίας ενεργοποιήθηκε  από το Γενικό Γραμματέα Νικόλαο Χαρδαλιά ο οποίος διαβίβασε το σχετικό αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας που το είχε υποβάλει στα τέλη Δεκεμβρίου (27/12/2019), οπότε και είχε επισκεφθεί την κατολίσθηση στην κοινότητα Φωτεινού.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δήμαρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δ/ντης  Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας  της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) Νικόλαος Νικολάου, ο Δ/ντης της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ι.Γ.Μ.Ε. Ευάγγελος Νικολάου και ο γεωλόγος Παναγιώτης Πάσχος εξέτασαν τα δεδομένα και αποφάσισαν την επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή της κατολίσθησης προκειμένου να εκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση.   

Ακολούθησε αυτοψία στην κοινότητα Φωτεινού από τα  στελέχη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε και του Ι.Γ.Μ.Ε. παρουσία του Προέδρου Χαράλαμπου Αθανασίου που τους οδήγησε στα σημεία της κατολίσθησης για να δουν την εξέλιξη του φαινομένου και να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα του.

Από την επιτόπια εξέταση οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για τον οικισμό και θα προταθούν μέτρα παρακολούθησης του φαινομένου καθώς  η ευρύτερη περιοχή  παρουσιάζει  ιστορικό κατολισθήσεων και διαβρώσεων που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σύσκεψη και αυτοψία για τις κατολισθήσεις στην κοινότητα Φωτεινού
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5618373231544753021
item