Γιάννενα: "ΟΧΙ" στην απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών στην λίμνη από τον ΦΟΡΕΑ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Γιάννενα:  "ΟΧΙ" στην απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών στην λίμνη από τον ΦΟΡΕΑ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Με αφορμή πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων για επικείμενο εμπλουτισμό της λίμνης με ψάρια εμπορικού ενδιαφέροντος, ο Φορέας Διαχείρισης θέλει να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους εμπλουτισμοί χωρίς την ύπαρξη των απαιτούμενων αδειών και της απαραίτητης επιστημονικής γνωμοδότησης όχι μόνο απαγορεύονται ρητά από την κείμενη νομοθεσία αλλά ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για το διαταραγμένο οικοσύστημα της λίμνης. 

Η απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών σε μια βιοκοινότητα από άλλες περιοχές είναι ένα από τα πλέον γνωστά λάθη προς αποφυγή, καθώς έχουν οδηγήσει σε εξαφανίσεις αυτοχθόνων ειδών και έχουν προκαλέσει σοβαρές και αρνητικές συνέπειες σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. 

Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, ότι για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού της λίμνης Παμβώτιδας, την αποκατάσταση των φυσικών λειτουργιών της και τη στήριξη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στη λίμνη, απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και κοινές δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Φορέα Διαχείρισης, των τοπικών φορέων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. 

Με βάση τεκμηριωμένες προτάσεις των επιστημόνων, θα πρέπει να εκπονηθεί ειδική μελέτη για τη δυνατότητα και σκοπιμότητα εμπλουτισμού της λίμνης με είδη ψαριών. 

Στη μελέτη αυτή, θα πρέπει να καθοριστούν τα είδη ψαριών που κρίνονται αποδεκτά για το οικοσύστημα, ο αριθμός των ιχθυδίων και ο τρόπος απελευθέρωσής τους στο οικοσύστημα, οι επιτρεπόμενες ποσότητες αλιευμάτων σε ετήσια βάση ανά είδος κ.α. 

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μελέτη και προσπάθεια εμπλουτισμού της λίμνης με ψάρια, θα πρέπει να εξασφαλίζειαφενός τη βιωσιμότητα των πληθυσμών των ειδών που αναπαράγονται με φυσικό τρόπο στη λίμνη και αφετέρου τη διατήρηση ικανής ποσότητας αλιευμάτων σε ετήσια βάση χωρίς τον κίνδυνο να επέλθει κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων ή διατάραξη της ισορροπίας των πληθυσμών άλλων ειδών. 

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλουτισμού της λίμνης με ψάρια πριν τεκμηριωθεί επιστημονικά η αναγκαιότητα τους και εκπονηθεί η ειδική μελέτη που θα αποτρέπει τις αρνητικές συνέπειές τους στο οικοσύστημα της λίμνης.

 Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: "ΟΧΙ" στην απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών στην λίμνη από τον ΦΟΡΕΑ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6589873058487018674
item