Απάντηση Φίλη σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων -Με αφορμή την επιδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης Απάντηση Φίλη σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων -Με αφορμή την επιδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Απάντηση Φίλη σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων -Με αφορμή την επιδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης

Απάντηση Φίλη σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων -Με αφορμή την επιδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης

Ο Νίκος Φίλης απάντησε σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων σχετικά με την τοποθέτησή του για την επιδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης των ΗΠΑ.

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Αμερικής δεν υπηρετείται με κινήσεις δημοσίων σχέσεων του κ. Μητσοτάκη. 

Αντιθέτως απαιτείται δραστήρια παρέμβαση του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ώστε τα παιδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε μια ισότιμη εκπαίδευση και γνώση του ελληνικού πολιτισμού. 

Όλα αυτά μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον των ΗΠΑ, ώστε η ελληνική ταυτότητά τους να είναι σύγχρονη και δημοκρατική. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με τη χρυσή χορηγία των δύο εκατομμυρίων € ετησίως σε ένα ιδιωτικό εκκλησιαστικό κολέγιο στη Βοστώνη που έχει μόλις 170 σπουδαστές και σκοπό την εκπαίδευση ιερέων. 

Πόσο μάλλον που αυτή η χρυσή χορηγία δίνεται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Αυτό δήλωσε στο CNN.gr, από το οποίο ρωτήθηκε, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατόπιν του παρακάτω σχολίου κυβερνητικών κύκλων: «Η διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής αποτελεί εθνικό καθήκον και υπηρετεί απολύτως το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κ. Φίλης».

Τι έγραψε ο Νίκος Φίλης για τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης

Ο Νίκος Φίλης έγραψε για την επιδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης: «Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της "ευεργεσίας" του Κυριάκου Μητσοτάκη προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλ. φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από 2 εκ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Όσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό - ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019. Προφανώς για την κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ, από τις σπουδές χιλιάδων ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας.

Άλλη μια απόδειξη του… επιτελικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο και γενικότερα τη δημόσια εκπαίδευση. Τι απομένει λοιπόν στους έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες; Να κάνουν το σταυρό τους;

Να υπενθυμίσουμε ότι το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που συνταράσσεται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ύψους δεκάδων εκ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Zero Point. Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα για την αλλαγή του αρχιεπισκόπου. 

Επίσης, καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή και διαφθορά, έχουν διατυπωθεί και για το ίδιο το κολέγιο και έχουν τύχει εξέτασης από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε με κριτήριο τις δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού και όχι το δημόσιο συμφέρον».

epirusblog.gr
5 of 5
Απάντηση Φίλη σε σχόλιο κυβερνητικών κύκλων -Με αφορμή την επιδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7677392200239140641
Σχόλια
item