Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Συναγερμός έχει σημάνει από από το πρωί για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συνοδεύεται από άλλο ερευνητικό ή πολεμικό πλοίο. Το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 100 χλμ ανατολικά. Μαζί του ωστόσο είναι δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία. 

Το ερευνητικό πλοίο παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την παρακολούθηση της πορείας του πλοίου, αυτό φαίνεται να απομακρύνεται σιγά – σιγά από την περιοχή. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πιθανό, το πλοίο να εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. 

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Παρακολουθείται από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όπου η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1518268070046020777
Σχόλια
item