Οργή στην Τουρκία με την ανακοίνωση της πενταμερούς: Βασίζεται σε πλαστά επιχειρήματα

Οργή στην Τουρκία με την ανακοίνωση της πενταμερούς: Βασίζεται σε πλαστά επιχειρήματα

Πυρ και μανία έγιναν στην Άγκυρα με το κοινό ανακοινωθέν της πενταμερούς Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και Ιταλίας, που καταδικάζει ως άκυρα, κενά περιεχομένου και απειλητικά για την περιφερειακή ασφάλεια τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για πλαστά επιχειρήματα από μέρους της πενταμερούς, υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμα τα μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη και ότι η Τουρκία έχει λόγο για τα τεκταινόμενα στην περιοχή ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ Εξ αναφέρει:

«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε πλαστά επιχειρήματα και ψεύτικες υποσχέσεις.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. 

Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

epirusblog.gr
5 of 5
Οργή στην Τουρκία με την ανακοίνωση της πενταμερούς: Βασίζεται σε πλαστά επιχειρήματα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8136418308441887871
item