Δεν του περνά του Ερντογάν: Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία, διακόπτει και διπλωματικές σχέσεις Δεν του περνά του Ερντογάν: Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία, διακόπτει και διπλωματικές σχέσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δεν του περνά του Ερντογάν: Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία, διακόπτει και διπλωματικές σχέσεις

Δεν του περνά του Ερντογάν: Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία, διακόπτει και διπλωματικές σχέσεις
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από την διεθνή και την αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.
Για εσχάτη προδοσία ο Σάρατζ
Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης την παραπομπή του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ για «εσχάτη προδοσία».
Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της ΚΕΣ.
Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο «ψήφισε ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.
Ενέκρινε επίσης «την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας…ανάμεσα στην κυβέρνηση» του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Αγκυρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών … πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της αποικιοκρατίας» στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς «να αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ».
Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περί τους σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Καταδικάζουν την τουρκική απόφαση Αίγυπτος, Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν
Στο μεταξύ, με κοινή τους δήλωση τα Κοινοβούλια της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν καταδικάζουν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.
Αυτό αναφέρεται στον αιγυπτιακό Τύπο, όπου τονίζεται ότι με το κοινό ανακοινωθέν, τα τέσσερα Κοινοβούλια απορρίπτουν την παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας οποιασδήποτε αραβικής χώρας, από όπου κι αν προέρχεται.
Παράλληλα, χαρακτήρισαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Τηλεφωνική επικοινωνία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για Λιβύη
Παράλληλα, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής των κ.κ. Γκουτέρες και Σούκρι, υπογραμμίστηκε «η απόρριψη της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη και η ανάγκη να λειτουργήσουν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης στη Λιβύη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καθώς και η σημασία της προσπάθειας να διατηρηθούν οι πιθανότητες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης μέσω τη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη αυτής της διαδικασίας».
Παράλληλα, ο κ. Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Λιβύης και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν τουρκικό drone
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) πυροβόλησε και κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως ισχυρίζονται στελέχη του, λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Καλίφα Χαφτάρ κήρυξε ιερό πόλεμο κατά της Άγκυρας για τη στήριξη που παρέχει στον Αλ Σαράτζ και στην κυβέρνησή του.
Με πληροφορίες από DPA, Al Arabiya via ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Δεν του περνά του Ερντογάν: Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία, διακόπτει και διπλωματικές σχέσεις
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5985925878007566502
Σχόλια
item