Γιάννενα: Πολυδύναμο – Κάθε αρχή και δύσκολη Γιάννενα: Πολυδύναμο – Κάθε αρχή και δύσκολη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πολυδύναμο – Κάθε αρχή και δύσκολη

Γιάννενα: Πολυδύναμο – Κάθε αρχή και δύσκολη

Με καθυστερήσεις και προβλήματα στην εισαγωγή εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων Χρηστών Αλκοόλ και Ναρκωτικών.

Από την 1η Νοεμβρίου που ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου, έχουν εισαχθεί για θεραπεία άτομα μόνο στο τμήμα αποτοξίνωσης αλκοόλ, ωστόσο για την αποτοξίνωση των χρηστών ναρκωτικών απαιτούνταν η έκδοση ΦΕΚ για την έγκριση χορήγησης του υποκατάστατου βουπρενορφίνης. 
Αποτέλεσμα ήταν, όλο αυτό το διάστημα, παρά τα αυξημένα αιτήματα και μάλιστα από ασθενείς από ολόκληρη τη χώρα, να μην είναι δυνατές οι εισαγωγές.
Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερώσει την 6η ΥΠΕ σχετικά, ενώ ο διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος και υπεύθυνος παρακολούθησης της μονάδας, απέστειλε, στις 9 Ιανουαρίου, έγγραφο τόσο στο υπουργείο, όσο και στην 6η ΥΠΕ, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Σύλλογο Εργαζομένων, μεταφέροντας τα προβλήματα του Κέντρου και προτείνοντας λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
Μάλιστα, εκτός από την έκδοση του ΦΕΚ, σημειώνουν την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Ψυχιατρικού Τομέα σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και της χρηματοδότησης της νέας δομής,
Στο έγγραφο του διευθυντή του Ψυχιατρικού Τμήματος, που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Χατζηκώστα» του ΠΑΜΕ αναφέρεται: «Εν κατακλείδι, παρά τις θετικές εντυπώσεις από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του πρωτοποριακού αυτού Κέντρου, θεωρούμε ότι οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε συγκεκριμένες κινήσεις υποστήριξης του πρώτου πανελλαδικά Κέντρου. 
Σε αντίθετη περίπτωση και παρά τη θέλησή μας, θα αναγκαστούμε καταρχήν να προβούμε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Σταθμού Υποδοχής Εξαρτημένων και δε θα δεχθούμε νέα αιτήματα».
Η λύση του πρώτου ζητήματος, για το οποίο είχε ενημερωθεί και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» τον περασμένο Δεκέμβριο, δόθηκε με την έκδοση του ΦΕΚ την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Βαγγέλη Καρβούνη, μετά από αυτή την εξέλιξη μπορεί άμεσα να γίνει η προμήθεια της ουσίας, προκειμένου να γίνουν εισαγωγές εξαρτημένων από ναρκωτικά για αποτοξίνωση.
Ο υπεύθυνος παρακολούθησης της μονάδας επισημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις θέσεις μονίμων ψυχιάτρων και δύο διοικητικών υπαλλήλων, ένας για το Πολυδύναμο και ένας για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, «προκειμένου να μην απολέσουν τον δημόσιο χαρακτήρα προσφοράς των υπηρεσιών υγείας».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στελέχωσης και χρηματοδότησης του Κέντρου, ο διοικητής σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχιστεί από όλους η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
«Είναι καιρός να γίνει η τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου, ώστε να ενταχθούν το Πολυδύναμο αλλά και κάποιες“ορφανές” κλινικές, και να λάβει τη δική του ξεχωριστή χρηματοδότηση. 
Δεν μπορεί να στηριχθεί στις πλάτες του «Χατζηκώστα», το οποίο σαφώς θα στηρίζει και θα συνεισφέρει όπου χρειάζεται», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η διοίκηση της ΥΠΕ θα στηρίξει το Κέντρο.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία, κάνουν λόγο για επιβεβαίωση των φόβων τους, ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να λειτουργήσει η δομή αυτή καθώς και άλλες με ΣΔΙΤ.
«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Χατζηκώστα είχαμε προειδοποιήσει, κόντρα στα πανηγύρια και τις μεγαλοστομίες της διοίκησης και του υπουργείου, ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν είχαν διασφαλίσει ασφαλείς όρους λειτουργίας», επισημαίνουν και καταλήγουν: «Οι ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία είναι στην προγραμματική αντίληψη και της ΝΔ και ο μοχλός ιδιωτικοποίησης ευρύτατων υπηρεσιών των νοσοκομείων. 

Άλλωστε ο νέος διοικητής διαφημίζει διαρκώς δημόσια τις δράσεις ΣΔΙΤ που εφάρμοσε στο νοσοκομείο Φιλιατών όσο ήταν εκεί διοικητής».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πολυδύναμο – Κάθε αρχή και δύσκολη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7020843558321013896
Σχόλια
item