Νέος κοροναϊός: Μεταδοτικός ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων, λέει Κινέζος ειδικός

Νέος κοροναϊός: Μεταδοτικός ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων, λέει Κινέζος ειδικός

Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων, λέει ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας "στενές" εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων -η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.


Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ' αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Πεκίνο: «Ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS»

To Χονγκ Κονγκ κλείνει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων του με την Κίνα για προληπτικούς λόγους, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» (SARS) κατά τη διάρκεια της επώασής του. 

Από την πλευρά του, ο Τζου Χιανγουάν, δήμαρχος της Ουχάν, της πόλης που θεωρείται η εστία μόλυνσης του ιού, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για την ταχύτατη ανέγερση νοσοκομείων που θα διακομιστούν οι ασθενείς.


Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Πεκίνου Μά Σιαόουεϊ δήλωσε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα, η ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γίνεται όλο και ισχυρότερη». Ο ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας Γκάο Φου δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το SARS που έπληξε την Κίνα το 2003. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνεται πιο μεταδοτικός.

«Όσοι είχαν SARS μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αφότου εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Αυτοί μπορούν να μολύνουν άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες».



Γερμανία: Η εταιρεία Webasto ανακοίνωσε πως δύο εργαζόμενοι προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό

Η γερμανική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας δεύτερος εργαζόμενος μολύνθηκε από τον κοροναϊό μετά την επίσκεψη ενός άλλου εργαζομένου από την Κίνα στην έδρα της εταιρείας στο Στόκντορφ της Βαυαρίας. 

«Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto επιβεβαιώνει πως το πρόσωπο που μολύνθηκε από τον κοροναϊό είναι από το Στάρνμπεργκ και εργάζεται στην έδρα της εταιρείας στο Στόκντορφ», ανακοίνωσε η Webasto.


Χθες, Δευτέρα, η Webasto είχε δηλώσει πως ένας κινέζος εργαζόμενος από τη Σαγκάη βρέθηκε θετικός στον ιό όταν επέστρεψε στην Κίνα έπειτα από επίσκεψή του στην έδρα της εταιρείας. 

Η εταιρεία, η οποία έχει 11 εγκαταστάσεις στην Κίνα, μεταξύ άλλων και στην Ουχάν, το επίκεντρο του κοροναϊού, έχει απαγορεύσει για το επόμενο δεκαπενθήμερο όλα τα ταξίδια προς και από την Κίνα.


Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως πρόκειται για το πρώτο κρούσμα μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς οι άλλοι ασθενείς, που έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη, είχαν μολυνθεί στη διάρκεια παραμονής τους στην Κίνα.


Ιαπωνία: Προσβλήθηκε άτομο που δεν είχε ταξιδέψει στην Ουχάν

Ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κέιτο δήλωσε πως ένα πρόσωπο στην Ιαπωνία, που δεν είχε επισκεφθεί την Ουχάν, προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Το πρόσωπο που προσβλήθηκε είναι ένας οδηγός τουριστικού λεωφορείου ηλικίας περίπου 60 ετών στην πόλη Νάρα, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. 

«Ο 60χρονος οδηγός είχε μεταφέρει με το λεωφορείο του δύο γκρουπ Κινέζων τουριστών από την Ουχάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός υγείας», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν την πληροφορία στο Reuters.


Εξάλλου τρεις περιφέρειες στη ρωσική Άπω Ανατολή έκλεισαν τα σύνορά τους με την Κίνα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου εξαιτίας των φόβων για τη διάδοση του κοροναϊού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον κυβερνήτη της περιφέρειας Χαμπαρόφσκ. 

Θα κλείσουν οι σταθμοί μεθοριακής διέλευσης στην Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια, στην περιφέρεια Χαμπαρόφσκ και στην περιφέρεια Αμούρ, σύμφωνα πάντα με το TASS.


japan-corona


Επίσης οι αρχές της πόλης της Μόσχας έθεσαν σε ισχύ ειδικά μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχεία και τουριστικόυς χώρους, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν. «Διεξάγουμε ειδικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και άλλα μέρη όπου συγκεντρώνονται μαζικά τουρίστες. 

Όταν εμφανίζονται ανησυχητικές ενδείξεις, ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης θα στέλνονται για να προβαίνουν σε λεπτομερείς ελέγχους», έγραψε στην ιστοσελίδα του.


Στο Χονγκ Κονγκ, η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ δήλωσε σήμερα πως τα δρομολόγια του τρένου υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στην πόλη και την ηπειρωτική Κίνα θα ανασταλούν από τις 30 Ιανουαρίου και όλα τα δρομολόγια των οχηματαγωγών θα ανασταλούν επίσης σε μια προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση του κοροναϊού.

Φορώντας στο πρόσωπό της μια πράσινη μάσκα, η Λαμ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο αριθμός των πτήσεων προς την ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε επίσης στο μισό ενώ θα ανασταλεί επίσης η έκδοση προσωπικών αδειών ταξιδιού στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως κλείνει μια σειρά δημόσιων χώρων, από στάδια και πισίνες μέχρι μουσεία.

Όλοι οι δημόσιοι χώροι αναψυχής θα κλείσουν προσωρινά από αύριο, Τετάρτη, για «να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις ανθρώπων», ανακοίνωσαν οι αρχές.

Όλες οι αίθουσες αθλητισμού και τα γήπεδα, οι δημόσιες πισίνες, οι παραλίες, οι κατασκηνώσεις διακοπών καθώς και πολιτιστικά ιδρύματα, όπως τα μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά «μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση που είναι αρμόδια για τις πολιτιστικές υπηρεσίες και τους χώρους αναψυχής.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω των διακοπών του κινεζικού Νέου Έτους, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου η Υπηρεσία Τουρισμού της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα πως περιμένει ότι ο αριθμός των κινέζων τουριστών στην Ταϊλάνδη θα μειωθεί φέτος κατά 2 εκατομμύρια, στα 9 εκατομμύρια, λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

Παγκόσμιος συναγερμός

Σε 500 ως 1.000 υπολογίζονται οι Γάλλοι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην κινεζική πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του πρόσφατου ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

«Γνωρίζουμε ότι το εσωτερικό μας σύστημα έχει εντοπίσει 500 Γάλλους πολίτες (στην Ουχάν), αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να βρίσκονται εκεί άλλοι 500», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν θέλουν όλοι να επιστρέψουν στη Γαλλία, σημείωσε επίσης.



Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το Νέο Δελχί προετοιμάζει την απομάκρυνση των πολιτών του από την επαρχία Χουμπέι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι αεροπλάνο της Air India βρίσκεται σε ετοιμότητα για να απομακρύνει περίπου 250 Ινδούς από την Ουχάν.

«Αρχίσαμε τη διαδικασία για να προετοιμάσουμε την απομάκρυνση Ινδών πολιτών που επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει προκληθεί από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ραβίς Κουμάρ.

Οι αρχές επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες για την απομάκρυνση των ανθρώπων από την πόλη αυτή που τελεί υπό αποκλεισμό, πρόσθεσε.

Παράλληλα περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Νοτιοκορεάτες έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία ζητούν να απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα τους επισκεπτών από την Κίνα, την ώρα που η Σεούλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απομακρύνει τους πολίτες της από το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Την αίτηση αυτή, που υποβλήθηκε στην προεδρία την περασμένη εβδομάδα, έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 540.000 Νοτιοκορεάτες, κάτι που δείχνει ότι αυξάνονται οι φόβοι στη Νότια Κορέα για εξάπλωση του νέου κοροναϊού. 


Στη Νότια Κορέα έχουν διαγνωσθεί τέσσερα κρούσματα του ιού. Το πρώτο ήταν Κινέζος πολίτης, αλλά τα άλλα τρία είναι Νοτιοκορεάτες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

«Ο κοροναϊός εξαπλώνεται από την Κίνα. Ακόμη και η Βόρεια Κορέα απαγορεύει την είσοδο Κινέζων πολιτών», γράφει ο ανώνυμος συντάκτης της αίτησης αυτής, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια προσωρινή απαγόρευση θα βοηθήσει να σταματήσει μια εξάπλωση σε ευρεία κλίμακα του ιού.

Η νοτιοκορεατική προεδρία δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στην αίτηση αυτή, ενώ εκπρόσωπός της απάντησε σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ότι η διαχείριση του θέματος αυτού θα πρέπει να γίνει σε στενή διαβούλευση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Νέος κοροναϊός: Μεταδοτικός ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων, λέει Κινέζος ειδικός
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6455891248319660096
item