Νέος εκλογικός νόμος: Τρία «όχι» και ένα «θα δούμε» Νέος εκλογικός νόμος: Τρία «όχι» και ένα «θα δούμε» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Νέος εκλογικός νόμος: Τρία «όχι» και ένα «θα δούμε»

Νέος εκλογικός νόμος: Τρία «όχι» και ένα «θα δούμε»

Τρία  “ όχι” και ένα “θα δούμε” εισέπραξε η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, όπως προκύπτει από τον πρώτο γύρο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και όπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί μόνη της στην ψήφιση των αλλαγών, που φέρνει με νομοσχέδιο τη Δευτέρα

Γρίφος παραμένει το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και δεν έλειψαν οι “σπόντες” και “παρεξηγήσεις”, ενώ  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας  άναψε νέα εστία αντιπαράθεσης  με το Μέγαρο Μαξίμου, για τα εθνικά θέματα, μετά το αίτημά του για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Για τον εκλογικό νόμο

Μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με  τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια γραμμή του κόμματος να μην ψηφίσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση.  


Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επίσης, διαφωνεί,  καθότι είναι αντίθετη στο ταβάνι των 50 εδρών, ζητώντας όριο στις 35 έδρες.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, για τον εκλογικό νόμο, είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη. “Διαφωνήσαμε με την ενισχυμένη αναλογική…”, ήταν η απάντηση του προέδρου του Μέρα25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για ανανέωση της θητείας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπου,  σύμφωνα με την εκδοχή του  αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ο πρωθυπουργός ακόμα ζυγίζει γενικώς τις καταστάσεις για το όνομα. 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας on camera είπε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη, «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευσθεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, πηγές από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν πως δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Χαριλάου Τρικούπη να μη μπαίνει   σε ονοματολογία.  


Ωστόσο,   μπροστά στις κάμερες, η κ. Φώφη Γεννηματά έριξε μία μικρή σπόντα λέγοντας στον πρωθυπουργό «από το βουνό κατευθείαν στα βαθιά» υπονοώντας, ίσως, τις αποφάσεις που επρόκειτο να λάβει. “Δεν συζητήσαμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε στις κάμερες λίγη ώρα μετά ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

 Η παρεξήγηση και η σύγχυση, αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήρθε αργότερα  το απόγευμα όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο. 

Βγαίνοντας από την συνάντηση, μιλώντας με τους δημοσιογράφους υποστήριξε  πως το όνομα που προτείνει θα «προκαλέσει έκπληξη». 

Έσπευσαν κυβερνητικές πηγές άμεσα και διέψευσαν τα περί προσώπου-έκπληξης   πως δεν ειπώθηκε κάτι σχετικό, ενώ αμέσως μετά συγχυση, από την πλευρά του κ. Βελόπουλου αναφέρθηκε πως ήταν δικό τους συμπέρασμα.
 
Για την προσφυγή στη Χάγη

Κατά τις συναντήσεις  το επίκεντρο ήταν, κυρίως, τα εθνικά θέματα, με το  “ταμείο” να δείχνει πως υπήρξαν ενστάσεις, ενώ   σε ότι αφορά την προοπτική για προσφυγή στη Χάγη ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά. 


Οι διαβεβαιώσεις   ότι το ζήτημα θα αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες  ικανοποιεί την πρόεδρο του Κίνηματος Αλλαγής, η οποία προέτρεψε τον πρωθυπουργό να στείλει το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει την καλή διάθεση για διάλογο με την Τουρκία. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δε διαφωνούν επί της αρχής,   πληροφορίες θέλουν την Κουμουνδούρου να μην συναινεί αυτή τη στιγμή για τη Χάγη, προτείνοντας να προχωρήσει πρώτα ο διμερής διάλογος για οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την Τουρκία. 

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν  οι πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε προβληματισμό στον πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε διαφορετικούς όρους για τις  σημερινές ενεργειακές συμφωνίες , καθώς  τάσσεται κατά των εξορύξεων.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας από το Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε με έμφαση ότι από τις σημερινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αναδείχθηκε ότι το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ότι η εθνική γραμμή είναι δεδομένη.
 

Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ για  την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Στο Μαξίμου ανέμεναν πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιλέξει έναν τρόπο προκειμένου να δείξει ότι διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Και αυτό έγινε με το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Όταν ο πρώην πρωθυπουργό εξερχόμενος από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους «πώς τα είδατε;» απάντησε   «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό». 


Την ίδια ώρα πηγές της Κομουνδούρου επιβεβαίωναν στους δημοσιογράφους ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε επίμονα το ζήτημα της αναστολής της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο έσπευσε να επισημάνει ότι  «ο Αλέξης Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του». 


Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα αλλά και τις διαρροές της Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά, δε, το αίτημα του κ. Τσίπρα για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της», ενώ υπογράμμιζαν  χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση της αμυντικής συνεργασίας αυτής”.

Οπως υπενθύμιζαν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή 180 μοιρών. 


Πρόσφατα στη Βουλή καταψήφισε τις συμβάσεις που είχε υπογράψει και αφορούσαν για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». 

Συμβάσεις που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει σε ειδική εκδήλωση παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Καλό το κλίμα στη συνάντηση
Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα διήρκησε περίπου μία ώρα, με τον πρώην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή να απαντά στην ερώτηση «πώς τα είδατε;: «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό». 


Η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις».

Κατά τις επίσημες δηλώσεις του ο κ. Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τέσσερα «όχι». Εξέφρασε, δηλαδή,  την κάθετη διαφωνία του με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε όχι στην άμεση ψήφιση της αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να «σταματήσει τα καλλιστεία προέδρων» και να ανανεώσει τη θητεία του κ.Προκόπη Παυλόπουλου. 


Παράλληλα για την αγορά των F-35 είπε ότι «περιμένουμε μια σοβαρή τεκμηρίωση για την αγορά των F-35. Δεν πρέπει να κάνουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, ειδικά τώρα που βγαίνουμε από την κρίση».

Ειδικότερα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι εξέφρασα την ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας,  ενώ είπε πως  ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδα μέχρι να εκφραστεί ξεκάθαρη στήριξη. 


Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την αύξηση της αμυντικής ισχύος αλλά ζητά τεκμηρίωση για τους σχεδιασμούς. 

Παράλληλα,  εξέφρασε την κάθετη άρνηση στον εκλογικό νόμο που προωθείται και να σταματήσουν τα «καλλιστεία» σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ανανεώσει τη θητεία του κ.Παυλόπουλου.

Για το... τζετ λαγκ ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στο τζετ λαγκ του πρωθυπουργού από το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τσιπρας: Πότε επέστρεψες;

Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.

Τσιπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;

Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.

Τσιπρας: Πόσο μείνατε;

Μητσοτάκης: Δυο μέρες τα απολύτως απαραίτητα.

Τσιπρας: Πέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.

Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά λένε από ΚΙΝΑΛ, “όχι” σε εκλογικό
Στο επίκεντρο τα εθνικά τέθηκαν στο ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό,  όπου σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη,  συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τον εκλογικό νόμο, ειδικά για το μπόνους των 50 εδρών, στο οποίο δεν αφήνει κανένα παράθυρο αλλαγών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκη. 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Χαριλάου Τρικούπη να μη μπαίνει   σε ονοματολογία.  

Αναφορικά με τα εθνικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  ξεκαθαρίσαν ότι η προσφυγή στη Χάγη θα είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες, κάτι που αποτελεί και θέση του πρωθυπουργού.  


Η κ. Φώφη Γεννηματά είναι θετική για F35,  αλλά επισήμανε ότι χρειάζεται ιεράρχηση, ενώ τονίζεται πως έγινε μία ενδιαφέρουσα ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις και τις συμμαχίες. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράστηκε εκ νέου ότι για εθνική γραμμή πρέπει να μιλήσουμε όλοι μαζί.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, η κ.   Φώφη Γεννηματά,   είπε, μεταξύ άλλων,  πως είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. 


Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Ανέφερε πως πρέπει να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.

“Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. 


Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ”, τόνισε και πρόσθεσε “να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα”. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε.

Διάλογος Μητσοτάκη - Γεννηματά  για το βουνό

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυρία Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκαν αρχικά στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν ασθενής ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές αναφορές με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη» για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά «μακάρι» και να επιμείνει στο αίτημά της για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;

Γεννηματά: Νεράκι

Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη σε βλέπω καλά

Γεννηματά: Ξεκουραστήκαμε στις γιορτές, εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά

Μητσοτάκης Ήταν μόνο τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική

Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών

Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι μετά τη συνάντηση μας θα το διαπιστώσεις

Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή

Βελόπουλος: Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο - Μητσοτάκης: Αν θες τσιγάρο, έξωΛιγότερο από μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. 


Με την έξοδό του, από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα».

Πρόσθεσε επίσης, πως έκανε εκείνος νύξη στον πρωθυπουργό για τη Χάγη, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη.

Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ο πρωθυπουργός τον ρώτησε την αίσθησή του και εκείνος απάντησε ότι αν δεν ξέρει ακριβώς το πρόσωπο δεν τοποθετείται. 


Ο ίδιος αποκόμισε την εντύπωση ότι ακόμα το σκέφτεται (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και ότι θα είναι πρόσωπο έκπληξη… Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις... «εντυπώσεις» Βελόπουλου ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε μίλησε για πρόσωπο έκπληξη.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε επίσης υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία.

Ο διάλογος στις κάμερες

Το... τσιγάρο και το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν, μπροστά στις κάμερες, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Βελόπουλος: Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο.

Μητσοτακης: Αν θες τσιγάρο, έξω. Βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους το απόγευμα...

Βελόπουλος: Πώς ήταν η Αμερική;

Μητσοτακης: Εντατικό διήμερο

Βελοπουλος: Τώρα που μας έκοψες το τσιγάρο θα πέσει ο τζίρος, οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα. Τον καταψήφισα αλλά βγαίνω έξω και καπνίζω

Μητσοτακης: Καλό είναι να εφαρμόζουμε το νόμο ακόμα και αν τον καταψηφίσαμε.

Γ. Βαρουφάκης: «Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο»Διαφωνίες   τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και για θέματα εσωτερικής πολιτικής,   εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόσο σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, όσο και σε εκτενές ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε  μετά την συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και των λαών της περιοχής μας». Σύμφωνα με τις θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Βαρουφάκης, «οι εξορύξεις κι οι αγωγοί στην περιοχή αποτελούν μέγα δώρο σε όσους επιζητούν εντάσεις, ακόμα και σύρραξη.

Για τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι το κόμμα του «απορρίπτει εκ προοιμίου το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, καθώς και την αιτιολόγησή του στο όνομα της "κυβερνησιμότητας" - ενός ευφημισμού για την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας», ενώ είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ: Τα ορυκτά καύσιμα της Αν. Μεσογείου, ακόμα και να έρθουν στην επιφάνεια χωρίς συρράξεις, θα έχουν αρνητικό οικονομικό όφελος:

* Τις προσόδους θα απορροφήσουν οι πολυεθνικές και οι μεσάζοντες

* Η έμφαση στους υδρογονάνθρακες αποτρέπει την έμφαση σε ολοκληρωμένα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Σύμφωνα με το Μέρα25, ο κ. Τραμπ έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός». 'Αρα, δεν είναι μόνο αναξιοπρεπής αλλά και λογικά προβληματική η προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να λένε «ναι σε όλα στις Βρυξέλλες και «ναι σε όλα» στην Ουάσιγκτον. 


Περαιτέρω, η αθέτηση όλων των δεσμεύσεων της Ουάσιγκτον απέναντι στην ΕΕ (πχ στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν) ή στους Κούρδους μαχητές της Β. Συρίας διδάσκει ότι τα «ερείσματα» που επικαλούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις από την υποταγή στον κ. Τραμπ είναι άνευ αντικρίσματος: Την κρίσιμη στιγμή, ΗΠΑ και Ισραήλ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα ερχόμενοι σε σιωπηλή συμφωνία με την Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
Νέος εκλογικός νόμος: Τρία «όχι» και ένα «θα δούμε»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7429536032363938488
Σχόλια
item