Πρέβεζα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Δημοκρατίας

Πρέβεζα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Δημοκρατίας
Μπήκαν μπουλντόζες το πρωί της Τετάρτης και ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Πάρκου Δημοκρατίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, πίσω από το δημοτικό στάδιο Πρέβεζας “Αθανασία Τσουμελέκα”.
Το έργο είχε ενταχθεί σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χρήστου Μπαΐλη (είχε μάλιστα δημοπρατηθεί) και επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα υλοποιηθεί από τη νυν δημοτική αρχή και επί νέας Κυβέρνησης. 
Μετά το πέρας των εργασιών η πόλη της Πρέβεζας θα έχει έναν νέο πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος δίπλα στο δημοτικό στάδιο προσφέρει εναλλακτικές λύσεις βόλτας και αθλητισμού για τη νεολαία και τους κατοίκους.
Τη μελέτη έχει κάνει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας και παρουσιάζει τα παρακάτω στοιχεία: 
Περιγραφή χώρου – Υφιστάμενη κατάσταση : Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή των Λευκαδίτικών, στην πόλη της Πρέβεζας και ανήκει στο ΟΤ 239 το οποίο είναι χαρακτηρισμένο σαν ΚΧ Δημοτικό Πάρκο. 
Η έκτασή του είναι περίπου 6.340,00 τμ. και περιβάλλεται από την οδό Επτανήσου νότια, την οδό Κ. Τζαβέλα ανατολικά και την οδό Μασσαλίας βόρεια και δυτικά.
Ο χώρος στο εσωτερικό του δεν διαθέτει διαδρόμους για να μπορεί να είναι επισκέψιμος από τους δημότες (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες), υπάρχουν ελάχιστα παγκάκια τα οποία χρήζουν αντικατάστασης, ενώ και η φύτευση του χώρου πρέπει να εμπλουτιστεί. Επίσης το πάρκο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει εσωτερικό φωτισμό και ύδρευση.
Το πεζοδρόμιο από την πλευρά της οδού Μασσαλίας δεν έχει κατασκευαστεί ενώ από την πλευρά της οδού Επτανήσου είναι ημιτελές.
Σκοπός ανάπλασης - Σημαντικότερες εργασίες : Σκοπός της μελέτης είναι να μεταμορφώσει το πάρκο Δημοκρατίας πέρα από ένα μικρό πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή, σε ένα χώρο που θα προσελκύσει το δημότη και επισκέπτη της πόλης.
Για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις θα γίνουν με γνώμονα τη διατήρηση του πρασίνου χαρακτήρα του πάρκου αλλά και την προσέλκυση του επισκέπτη.
Θα κατασκευαστούν διάδρομοι από απόλυτα οικολογικά και βιοκλιματικά υλικά (κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο) προς αποφυγή χρήσης μπετόν, θα τοποθετηθούν παγκάκια με τρόπο που να γίνει εκμετάλλευση της σκιάς που προσφέρουν κάποια από τα υπάρχοντα δέντρα (πεύκα και μουριές) ενώ θα κατασκευαστεί και μια μεταλλική πέργκολα στο κέντρο του πάρκου.
Θα γίνει εγκατάσταση δικτύου φωτισμού περιμετρικά του πάρκου καθώς και στο εσωτερικό του με φωτιστικά οικονομίας τύπου led με υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσης και αντιθαμβωτικού σχεδιασμού προς αποφυγή της φωτορύπανσης.
Παράλληλα θα γίνει εμπλουτισμός της φύτευσης, εγκατάσταση χλοοτάπητα και θα δημιουργηθεί δίκτυο άρδευσης με σύγχρονα μπέκ χαμηλής κατανάλωσης νερού. Περιμετρικά θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια τόσο στην οδό Επτανήσου όσο και στην οδό Μασσαλίας. 
Εσωτερικά οι διάδρομοι του πάρκου θα είναι στο ίδιο επίπεδο χωρίς έντονες κλίσεις προκειμένου ο χώρος να είναι πλήρως προσβάσιμος από ΑΜΕΑ, ενώ στα πεζοδρόμια που θα κατασκευαστούν θα υπάρχει λωρίδα όδευσης τυφλών.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη η μία από τις δύο μεταλλικές βρύσες που θα τοποθετηθούν να είναι κατάλληλη και για άτομα ΑΜΕΑ.
Τα παγκάκια θα είναι από μπετό και ξύλο, ενώ θα δημιουργηθούν και δύο αναβαθμοί από μπετό με επένδυση ξύλου στην πάνω επιφάνειά τους ώστε να χρησιμοποιούνται σαν παγκάκια.
Τεκμηρίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα του έργου: Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει αλματώδη ανοικοδόμηση και έχουν εγκατασταθεί πολλοί νέοι κάτοικοι με αποτέλεσμα η ύπαρξη ελεύθερων χώρων (πάρκα , πλατείες) να είναι επιβεβλημένη. 
Το πάρκο γειτνιάζει από την πλευρά της οδού Κ. Τζαβέλα με το δημοτικό στάδιο της πόλης το οποίο φιλοξενεί καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών οπότε με την ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος χώρος άθλησης και αναψυχής. 
Επίσης η οδός Επτανήσου με την οποία γειτνιάζει το πάρκο στη νότια πλευρά του είναι δρόμος εισόδους στην πόλης καθώς ενώνει την πόλη της Πρέβεζας με την Εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, έτσι το πάρκο Δημοκρατίας αποτελεί μια από τις πρώτες εικόνες που αποκομίζει ο επισκέπτης από την πόλη μας.
Εκτίμηση θετικών επιπτώσεων : Η ανάπλαση του πάρκου θα προσφέρει ένα χώρο πρασίνου στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής αλλά και όλης της Πρέβεζας. 
Θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης στον επισκέπτη καθώς είναι ο πρώτος κοινόχρηστος χώρος  που συναντά αυτός κατά την είσοδό του από την Εθν. Οδό Πρεβέζης – Ηγουμενίτσας. 
Σε συνδυασμό με το γειτνιάζων Δημοτικό στάδιο θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος πνεύμονας αθλητισμού και αναψυχής για την πόλη.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στο Πάρκο Δημοκρατίας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 99527670528389847
item