Άρτα: Παρουσιάστηκε η έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων στην Άρτα

Άρτα: Παρουσιάστηκε η έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων στην Άρτα
Ross Daly: «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αυθεντικός, παρά μόνο στον εαυτό του».

Ένας λαϊκός μύθος της Κρήτης ενέπνευσε τον τίτλο της έκθεσης λαϊκών μουσικών οργάνων «Του σταυροδρομιού ο κύκλος», που διοργάνωσε ομάδα φοιτητών στο πλαίσιο μαθήματος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Η έκθεση παρουσιάστηκε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου στην πόλη της Άρτας την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020. 
Ο μύθος αφορά στην ιεροτελεστία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε λυράρης, προκειμένου να μάθει κρητική λύρα. 
Μέσα σε ένα προστατευτικό κύκλο που έχει χαράξει με το δοξάρι του στη μέση ενός σταυροδρομιού, ο λυράρης ακούει όλο το βράδυ δαίμονες και διαόλια να παίζουν τις πιο δύσκολες μελωδίες με τη λύρα που ο ίδιος αναγκάστηκε να τους δώσει. 
Το ξημέρωμα οι δαίμονες επιστρέφουν τη λύρα, αλλά με ένα μικρό αντίτιμο: ο λυράρης πρέπει να βγάλει από τον κύκλο το μικρό του δαχτυλάκι να του το φάνε. Όλη την υπόλοιπη ζωή του, ο λυράρης προσπαθεί να θυμηθεί τις μελωδίες που άκουσε εκείνο το βράδυ και να φτάσει σε δεξιοτεχνία τους δαίμονες που συνάντησε.

Στον ίδιο μύθο αναφέρθηκε ο διεθνούς φήμης μουσικός Ross Daly στο σεμινάριο «Από πού προέρχεται αυτή η μουσική;» που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Επιμελητήριο Άρτας, παραλληλίζοντας τους δαίμονες με τη διαχρονική παράδοση και τον κύκλο μέσα στον οποίο περιμένει ο λυράρης με τη χωροχρονικά προσδιορισμένη ατομική ύπαρξη.

Η έκθεση «Του σταυροδρομιού ο κύκλος» προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πολλά παραδοσιακά μουσικά όργανα και να συζητήσουν με τους φοιτητές θέματα όπως η κατασκευή, η προέλευση και ο ήχος των συγκεκριμένων οργάνων. 

Τα όργανα παρουσιάστηκαν οργανωμένα σε 5 «περιοχές»: βόρεια Ελλάδα, κεντρική Ελλάδα, νησιωτική Ελλάδα, Μικρά Ασία και Πόντος. 
Μουσικά όργανα όπως το κανονάκι, το σαντούρι, το νέι, το κουντούμ, η λύρα (θρακιώτικη, ποντιακή, πολίτικη), η γκάιντα (στις διάφορες εκδοχές της ανά γεωγραφική περιοχή) και πολλά άλλα όργανα εκτέθηκαν στο κοινό.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας, ο Ross Daly μίλησε για έννοιες όπως η «παράδοση» και η «αυθεντικότητα», τονίζοντας ότι «κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αυθεντικός, παρά μόνο στον εαυτό του». Η ανάγκη για σύμπραξη, ανταλλαγή και συνομιλία της παράδοσης με τη σύγχρονη δημιουργία έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του Λαβύρινθου, του μουσικού εργαστηριού στην Κρήτη, που λειτουργεί πάνω από είκοσι χρόνια ως τόπος συνάντησης τροπικών παραδόσεων. Στο τέλος του σεμιναρίου, ο Ross Daly έπαιξε με τη λύρα του μια δική του μουσική σύνθεση και χειροκροτήθηκε θερμά.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Παρουσιάστηκε η έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8459142346608029105
item