Άρτα: Δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Νικολάου Σκουφά;

Άρτα: Δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Νικολάου Σκουφά;

«Εδώ η δομή, εκεί η δομή, που είναι η δομή» που παραπέμπει στο γνωστό παιχνίδι «ο παπάς», φαίνεται να εξασκούνται τις τελευταίες ώρες όσοι φέρνουν τη ευθύνη διαχείρισης του μεταναστευτικού και την απόφαση δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών κλειστού τύπου στην περιοχή μας, μετά και τις απανωτές αντιδράσεις των κατοίκων.
Έτσι μετά τον Αμμότοπο, που ακολούθησε το Χανόπουλο, τη Καλαμιά και τα Ρόκκα, τώρα από το γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή έγινε γνωστό πως κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων θα εξετάσει τον χώρο που ευρίσκετο το πρώην εργοστάσιο Ζακόπουλου, στην περιοχή των Σελλάδων ώστε να εγκατασταθεί εκεί η δομή.
Όπως ήταν φυσικό, μετά την εξέλιξη αυτή η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Δήμαρχο Νικ. Σκουφά Κα Ροζίνα Βαβέτση, η οποία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σημειώνει:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τηλεφωνικώς την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, από τη γραμματεία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή, ότι κλιμάκιο μηχανικών θα επισκεφτεί στην περιοχή των Σελλάδων, μια ιδιωτική έκταση (πρώην εργοστάσιο Ζακόπουλου), με σκοπό να εξετάσει το αν μπορεί εκεί να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Αμέσως ενημερώσαμε τον κ. Υφυπουργό με επιστολή μας, ότι η περιοχή αυτή είναι μια πλημμυροπαθής περιοχή και δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει ανθρώπους, αφού με κάθε έντονη βροχόπτωση οι χείμαρροι που τη διαπερνούν ξεχειλίζουν και τη μετατρέπουν σε λίμνη.
Ενημερώσαμε επίσης, πως τα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Νικολάου Σκουφά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νυν πληθυσμού της περιοχής, πόσο μάλιστα να εξυπηρετήσουν άλλους 1500 ανθρώπους.
Διευκρινίσαμε επίσης πως και η αποκομιδή των απορριμμάτων για τον ήδη υπάρχοντα αριθμό κατοίκων γίνεται με δυσκολία, και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν.
Επίσης τονίσαμε ότι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ένας περιφερειακός Δήμος χωρίς δομές και υποδομές και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν από τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής.
Διευκρινίζουμε τέλος, ότι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπάσχουμε, συμπονούμε και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε  σε ότι χρειαστεί, αλλά δε θα συναινέσουμε με κανένα τρόπο στο να «πετάξουμε» ανθρώπους σε έναν χώρο όπου δε θα φιλοξενούσαμε ούτε ζώα».
Ριζόπουλος: κ. Καχριμάνη αναλάβετε τις ευθύνες σας…
Στο μεταξύ, στον απόηχο της είδησης αυτής, ανακοίνωση εξέδωσε και η περιφερειακή παράταξη ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, με την οποία καλεί τον Περιφερειάρχη να αναλάβει τις ευθύνες του και η οποία έχει ως ακολούθως:   
«Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό στην Ήπειρο και την ανακοίνωση της Δημάρχου Νικολάου Σκουφά κ. Ρ. Βαβέτση πως εξετάζεται η δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων σε παλιό εργοστάσιο στα όρια της τοπικής κοινότητας Σελλάδων της ΔΕ Κομποτίου, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» τονίζουν τα εξής:
Είναι σαφές πως η «μπάλα έχει χαθεί»…
Το προσφυγικό στην Ήπειρο διαχειρίζεται παιδαριωδώς η κυβέρνηση, μεταφέροντας το πρόβλημα από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, από χωρίου εις χωρίον και από Δήμο σε Δήμο…
Επειδή είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της περιοχής, του Νομού Άρτας εν προκειμένω, κι επειδή η αντίδραση που μπορούν να προκαλέσουν οι εν λόγω κακοί χειρισμοί της υπεύθυνης πολιτείας, ίσως είναι πολύ χειρότερη από αυτό που μπορούμε σήμερα να σκεφτούμε, προτείνουμε ΤΩΡΑ, έστω καθυστερημένα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να αναλάβει την πρωτοβουλία που του ζητάμε εδώ και μήνες: να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους 18 Δημάρχους της Ηπείρου και να διαβουλευτεί μαζί τους για κατάλληλες θέσεις χωροθέτησης κέντρων υποδοχής, ώστε ακολούθως να αναλάβει τον απαραίτητο διαμεσολαβητικό ρόλο έναντι της πολιτείας.
Ο κ. Καχριμάνης δε μπορεί ούτε να κάνει προτάσεις χωροθέτησης ερήμην των Δήμων και μετά να κρύβεται αλλά ούτε και να είναι απών όταν διακυβεύονται τόσο σοβαρά ζητήματα για την περιοχή.
Επιτέλους, ας αναλάβει τις ευθύνες του»!
 Χρ. Τσιρογιάννης: Από μηδενική βάση το θέμα της δομής
Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η δήλωση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, όπου ανέφερε πως μετά την δημιουργία υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, το θέμα της δομής φιλοξενίας μεταναστών στην Άρτα ξεκινά από μηδενική βάση και η οποία έχει ως εξής:
« Η ίδρυση του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου θέτει αυτόματα το ζήτημα των δομών φιλοξενίας σε μηδενική βάση. Αυτή είναι η θέση μου και αυτό θα υποστηρίξω. Όσοι βιάστηκαν να “συνθηκολογήσουν” με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, ελπίζω αυτή τη φορά να αφουγκραστούν περισσότερο τις τοπικές μας κοινωνίες. 
Το επόμενο διάστημα θα αναλάβω πρωτοβουλίες ενημέρωσης του νέου Υπουργείου για τις αποφάσεις και θέσεις της Δημοτικής Αρχής Αρταίων, όπως έχουν γίνει γνωστές από το Ψήφισμα, τις επιστολές και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων μας. 
Ταυτόχρονα, θα αναλάβω πρωτοβουλία, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα στην ΚΕΔΕ αλλά και στην ΠΕΔ Ηπείρου. Όπως έχω ξαναπεί η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Νικολάου Σκουφά;
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 9006679966388082124
item