Μητσοτάκης στον Alpha: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη, έστειλα επιστολή στη Μέρκελ

Μητσοτάκης στον Alpha: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη, έστειλα επιστολή στη Μέρκελ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη δνε προβλέπει την ακύρωση του μνημονίου της με την Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απομονώνεται και γι' αυτό προκαλεί, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. 


Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό παραδέχθηκε ότι αν γνώριζε όσα ξέρει σήμερα προ εξαμήνου, δεν θα είχε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο τόνισε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις δομές θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται. 

Τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι στην εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι, με την ρίψη τσιμεντόλιθων εναντίον των αστυνομικών διαπράχθηκαν κακουργήματα, ενώ προανήγγειλε ως πιθανή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από φέτος. 

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης αφορούσε την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Όπως είπε, πιστεύει ότι είναι υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία.



Ο κ.Μητσοτάκης απέκρουσε την κριτική που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να ανακοινώσει την επιλογή του, λέγοντας ότι το έκανε νωρίτερα από ό,τι είχε υποχρέωση, απάντησε ότι ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός πρόεδρος. «Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. 


Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. 

Τον σέβομαι και τον τιμώ, ήταν καλός πρόεδρος, σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει γιατί "όχι και γω".  

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας πολίτης του κόσμου που μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ο πρωθυπουργός  είπε ότι αν ήξερε όσα γνωρίζει τώρα για το μεταναστευτικό πριν από έξι μήνες δεν θα καταργούσε το υπουργείο. 


Η πολιτική συνοδεύεται από διορθωτικές κινήσεις. Στην ερώτηση αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός και η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, διαπιστώνοντας άλλα δεδομένα, είπε: «Εχουμε άλλη πολιτική. Πρέπει να προστατεύουσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, όποιος δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω.

Ο νόμος ισχύει. Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να ελέγχονται εντός δύο μηνών και αν δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω στην Τουρκία. Στέλνουμε μήνυμα:  Όποιος δεν είναι πρόσφυγας να μη μπει στον κόπο, να γυρίσει πίσω. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καταγράφονται στα νησιά -είχαμε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου- και μετά έφευγαν στην ενδοχώρα. 

Για τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και βουλευτών: Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες που θα γίνουν δομές. Οι δομε΄ς θα γίνουν με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης και ειδικά στα νησιά: και στη Μυτιλήνη και στη Χίο. 


Έχουμε βρει τους χώρους, γνωρίζουμε τις διαδικασίες που πρέπει να κινηθούμε, πιστεύω ότι θα βρούμε πεδίο συνεννόησης. Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων. 

Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελημάτων. Είναι εθνική επιλογή. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό αλλά ο σχεδιασμός μας είναι προς όφελός τους. Γι' αυτό επέλεξα και έναν τοπικό βουλευτή τον κύριο Μηταράκη. 

Για τις αξιολογήσεις των υπουργών: Στην ερώτηση αν η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός απάντησε: Η αξιολόγηση έχει κεντρική έννοια τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη βελτίωση ή επιβράβευση των αξιολογούμενων. 


Προφανώς και θα λάβω υπόψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.  «θα δουν κάποιοι κόκκινες κάρτες;», ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ: Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις μου, απάντησε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τη Σύνοδο του Βερολίνου για τη ΛιβύηΚακώς δεν προσκληθήκαμε, έστειλα επιστολή στη Μέρκελ. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Θα ασκήσουμε βέτο. 

Για την τουρκική προκλητικότητα: Ο Ερντογάν απομονώνεται και γι' αυτό προκαλεί, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ τονίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας . Με την Τουρκία υπάρχει επικοινωνία, παρά την όξυνση. 


Γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης. Όπως έχω πει, στη Χάγη θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Γιατί όχι; Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. 

Τα υπόλοιπα θέματα δεν υπάρχουν. Καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη για άλλο ζήτημα πλην της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα, δεν συζητάω ανύπαρκτα ζητήματα. 

Θα υπάρχει στήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση θερμού επεισοδίου: Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Σε δύο εβδομάδες θα δω τον κ.Μακρόν που έχει δείξει έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα. 


Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να διαχειρισθούμε δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, αλλά μπορούμε να διαχειρισθούμε. 

Υπάρχει παρέμβαση από τις ΗΠΑ: Δεν μας επιβάλλουν καμία διαμεσολάβηση, ξέρουμε να χειριστούμε την Τουρκία. Τακτικές επικοινωνίες και επαφές αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή υπήρχαν και θα υπάρχουν.  Για το θέμα της Λιβύης εμείς είπαμε ότι η Τουρκία υπογράφει παράνομη συμφωνία και παράνομα στέλνει στρατεύματα. 

Για τη συνάντηση με τον Τραμπ και αν γνώριζε τι γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Αμερική δεν είναι μόνο ο Τραμπ. 


Μπορούμε να μιλήσουμε ανά πάσα στιγμή, έχω καλή προσωπική σχέση με τον Μάικ Πομπέο, υπάρχει διακομματική στήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το είδαμε και με την ψήφιση του East Med Act. Είχα συναντήσει και στο Λονδίνο τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια καλή χημεία. 

Για τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις και την ασφάλεια: Ουδέποτε είχα θέσει χρονοδιάγραμμα για τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο. Ομως, ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία στα Εξάρχεια, δεν έμπαινε κανείς. 


Ομως, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ξεκάθαρη βελτιωση. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ρίψη τσιμεντόλιθων στους αστυνομικούς είναι κακούργημα. Οταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο σκοπός είναι να τραυματίσεις ή να σκοτώσεις κάποιον. 

Πρέπει να πάμε σε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ρώτησε ο κ.Σρόιτερ. Δεν χρειάζονται αλλαγές, υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση όταν πετάς τσιμεντόλιθο. Κρινόμαστε για την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα στην πράξη. 

Θα ερευνηθούν οι περιπτώσεις που η αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Υπήρξαν κατηγορίες σε βάρος της αστυνομίας στην πρώτη εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, πριν να γνωρίζουμε τα δεδομένα.  Αν κάπου είχαμε υπόνοιες διερευνώνται. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει γραφικές πιρουέτες. Δεν  μπορεί να λέει ότι δεν θα ψηφίσει την αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε. 

Για την οικονομία, τις φορολογικές ελαφρύνσεις: Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. 


Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων.  

Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Εχω κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και αυτό είναι καλό για τη Δημοκρατία μας. 

Τι έμαθε που δεν γνώριζε στους έξι μήνες: Πάρα πολλά, είπε ο κ.Μητσοτάκης. Δεν θα κλειστώ σε χρυσό κλουβί. Μαθαίνω την ανάγκη της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε προσωπικό επίπεδο και το δεύτερο να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, τι λέει ο κόσμος. 


Θέλω να θυμάμαι πάντα ότι εδώ δεν είμαι μόνιμος. Δεν θέλω να με μπολιάσει ούτε ο ιός της αλαζονείας, ούτε της έπαρσης. Εχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, επιτρέψτε μου να μη ρωτώ την αντιπολίτευση πώς θα τον περάσω. Και περιοδείες θα κάνω, κι αν κάνω καμιά βόλτα σε βουνό, ο κ.Τσίπρας με συμβούλευσε.

Θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας. Το 2023 υπάρχει ναι, το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές. 


Η δουλειά μου είναι να αξιοποιήσω αυτή την τετραετία και μετά να ζητήσω την ανανέωση της θητείας μας, χωρίς να θεωρώ δεδομένο το πολιτικό αποτέλεσμα. Εχω κάνει «πολιτική καριέρα» με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν το κάνω ποτέ.
epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης στον Alpha: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη, έστειλα επιστολή στη Μέρκελ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6800105822974782857
item