Νόμος των ΗΠΑ και επίσημα το «EastMed Act» παρά τις αντιρρήσεις Τραμπ Νόμος των ΗΠΑ και επίσημα το «EastMed Act» παρά τις αντιρρήσεις Τραμπ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Νόμος των ΗΠΑ και επίσημα το «EastMed Act» παρά τις αντιρρήσεις Τραμπ

Νόμος των ΗΠΑ και επίσημα το «EastMed Act» παρά τις αντιρρήσεις Τραμπ

Νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον και επίσημα το «EastMed Act», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν για τον EastMed
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι Sigma, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις αρχές του 2020 θα πέσουν και οι σχετικές υπογραφές στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν το project. «Αρχές του χρόνου, στην Αθήνα, θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed» τονίζει το κυπριακό κανάλι, αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή - απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

epirusblog.gr
5 of 5
Νόμος των ΗΠΑ και επίσημα το «EastMed Act» παρά τις αντιρρήσεις Τραμπ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7329366902533928492
Σχόλια
item