Θετικά βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον θρίαμβο Τζόνσον -«Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit» Θετικά βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον θρίαμβο Τζόνσον -«Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θετικά βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον θρίαμβο Τζόνσον -«Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit»

Θετικά βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον θρίαμβο Τζόνσον -«Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit»

«Στις εκλογές στη Βρετανία η επιλογή για τους ψηφοφόρους ήταν “το μη χείρον”, να ψηφίσουν δηλαδή αυτόν που απεχθάνονταν λιγότερο. 

Και νικητής αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον», σχολιάζουν ευρωπαϊκά ΜΜΕ συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που σηματοδοτεί -όπως λένε- την οριστική για την ΕΕ απώλεια της Βρετανίας.

Aftonbladet της Σουηδίας
«Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit, όπως και οι κερδοσκόποι και οι επενδυτές ανά την υφήλιο», αναλύει η σουηδική Aftonbladet. 

Και συνεχίζει: «Αλλά και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που βρίσκονται για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήθελαν να τελειώνει επιτέλους το χάος που προκάλεσε στην Ένωση η Βρετανία. 

Η νίκη του ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον έγινε κατά κάποιο τρόπο δεκτή με ανακούφιση. Το Brexit, βέβαια, θα κάνει φτωχότερη και πιο αδύναμη την ΕΕ.

Ωστόσο είναι μια ανακούφιση αφού οι εναλλακτικές θα ήταν πολύ χειρότερες. ΕΕ και Βρετανία αποφεύγουν ένα άτακτο διαζύγιο. Με τον αέρα της νίκης ο Τζόνσον μπορεί επιτέλους να συγκεντρώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας για το Brexit. 

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ήταν ίσως το καλύτερο που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Και μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι που τελειώνει επιτέλους το τσίρκο, έστω κι αν ο κλόουν παραμένει στη σκηνή».

Le Figaro
«Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ένα διπλό στοίχημα. Συγκέντρωσε πίσω του όλους τους υποστηρικτές του "Leave", ενώ το στρατόπεδο του "Remain" παρέμεινε διαιρεμένο», γράφει η γαλλική Le Figaro. 

«Εκείνο που απέδωσε, για τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν η στρατηγική του για την κατάκτηση των προπυργίων των Εργατικών στη βορειοανατολική και κεντρική Αγγλία. 

Αυτό το “κόκκινο τείχος”, όπου κατοικούν κυρίως πρώην ανθρακωρύχοι και μέλη της εργατικής τάξης με βασική έγνοια τους το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, ψήφισε συντριπτικά υπέρ του Brexit.»

Suddeutsche Zeitung
«Το Βrexit έρχεται. Μετά τις εκλογές στη Βρετανία δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε τόσο ξεκάθαρη νίκη, ώστε έχει πλέον τα χέρια του ελεύθερα για να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ. 

Αυτό ακριβώς είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και με το σύνθημα “Get Brexit done” κατάφερε να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στη χώρα.

Η πλειοψηφία των Βρετανών είχε μπουχτίσει με τις κόντρες για το διαζύγιο από την Ένωση κι αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο δράμα του Brexit. 

Στα τριάμισι χρόνια που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2016 η χώρα παρέλυσε και διχάστηκε βαθιά. Και κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι αυτό θα σταματήσει πλέον με την εκλογική νίκη του Τζόνσον».

Corriere della Sera
«Η Ευρώπη χάνει το Λονδίνο, αυτή τη φορά στ’ αλήθεια», σχολιάζει η ιταλική Corriere della Sera. «Η αρχαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου είχε μπει τη νύχτα της 23ης Ιουνίου του 2016 σ’ έναν λαβύρινθο. 

Ακολούθησαν τριάμισι χρόνια επίμοχθων διαπραγματεύσεων, διαίρεσης, πρόωρες εκλογές προ διετίας που δεν έλυσαν τίποτα, η πτώση της Τερέζα Μέι, η άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία… Η πραγματική νύχτα του Brexit ήταν η χθεσινή. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πλέον πιο ελεύθερο το πεδίο για να διαπραγματευτεί μια ηπιότερη έξοδο, που θα εγγυάται τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα του και την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε στοιχηματίσει στο Brexit σ’ αυτές τις ιστορικές εκλογές και το κέρδισε.»

El Mundo
«Οι εκλογές στη Βρετανία δεν θα μειώσουν το ρήγμα που άνοιξε ο Ντέιβιντ Κάμερον ούτε θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ενότητας που είναι αναγκαία για την επούλωση του τραύματος του διαζυγίου από την ΕΕ», γράφει η ισπανική El Mundo. 

«Αντίθετα άνοιξε νέα χάσματα ανάμεσα στις γενιές, ανάμεσα σε αστικά κέντρα και την επαρχία, ανάμεσα σε εθνικιστές και υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και λαϊκιστές, ανάμεσα σε θιασώτες της αλληλεγγύης και ξενόφοβους».

Neue Zuercher Zeitung
«Το σύνθημα “Get Brexit done” που επαναλάμβανε μηχανικά σαν προσευχή ο Μπόρις Τζόνσον, προφανώς πέτυχε τον στόχο του αφού οι περισσότεροι θιασώτες του Brexit -ανάμεσά τους κι ένας σημαντικός αριθμός παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών – ψήφισαν τους Τόρηδες», σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

«Όμως το αναμενόμενο στις 31 Ιανουαρίου Brexit προς έκπληξη πολλών Βρετανών μόνον μια μικρή ανάπαυλα θα φέρει. Αφού, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του, κάθε άλλο παρά “έτοιμο για φούρνο” είναι. 

Τον Φεβρουάριο ξεκινά η συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδος και το δράμα περνά στην επόμενη φάση με περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. 

Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας λήγει στα τέλη του 2020, αφού ο Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση. Αν όμως δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου άτακτου Brexit...».

epirusblog.gr
5 of 5
Θετικά βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον θρίαμβο Τζόνσον -«Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2389591548911433080
Σχόλια
item