Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Συνωμοσία εις βάρος του ελληνικού και του λιβυκού λαού η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Συνωμοσία εις βάρος του ελληνικού και του λιβυκού λαού η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Για συνωμοσία που επιβουλεύεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Λιβυκού και Ελληνικού Λαού μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσσα μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ίσσα ανέφερε στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Τασούλα και τον κ. Δένδια πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αποτελεί προϊόν εκβιασμού ενώ στην συνέχεια στις κοινές δηλώσεις είπε πως «η συμφωνία είναι απορριπτέα γιατί αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα».

Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον εξοχότατο πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων. Θερμές ευχαριστίες για την υποδοχή εκ μέρους της Βουλής του ελληνικού λαού. 

Αισθανόμαστε την θέρμη αυτής της φιλοξενίας. Ήρθαμε για να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι απορριπτέα γιατί αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή μας και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα στην Βουλή των αντιπροσώπων.

Οπότε βάσει τον προβλεπομένων στην πολιτική συμφωνία η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως, δεν έχει εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από την συγκεκριμένη συμφωνία, οπότε δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σύναψης των συγκεκριμένων μνημονίων που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες και άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού Κράτους και των δικαιωμάτων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι νόμιμη . Εμείς ως Βουλή αντιπροσώπων την απορρίπτουμε. 


Επίσης και δημόσια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης την απορρίπτουν και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης. 

Συναντηθήκαμε με τον ΠτΒ Ελλήνων και επιδώσαμε μια γραπτή επιστολή που συμπεριλαμβάνει την άποψή μας, προκειμένου να την παρουσιάσει στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού ώστε να ενημερωθούν για την στάση του φίλου γείτονα Λιβυκού λαού που αντιμετωπίζει τα δεινά. 

Εμείς θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σε όλα τα διεθνή φόρα . 

Έχουμε ζητήσει επίσης να υπάρχει συνεχής και άμεση επικοινωνία μεταξύ της Βουλής Αντιπροσώπων Λιβύης και της Βουλής των Ελλήνων για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία- συνθήκη, και για να καθορίσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο μέλλον για τον ελληνικό και λιβυκό λαό αναφορικά με την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Επιβεβαιώσαμε επίσης την επιθυμία μας να ξεκινήσουμε τη θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση και απευθύνουμε πρόσκληση προς τις Ελληνικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν κυρίως στην ανοικοδόμησή της. 

Περίπου το 90% της έκτασης Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο του Λιβυκού στρατού και της λιβυκής Βουλής των αντιπροσώπων. Επιβεβαιώνουμε και καθησυχάζουμε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό ότι η στάση μας είναι ενιαία και ισχυρή εναντίον αυτής της συνωμοσίας η οποία επιβουλεύεται τα δικαιώματα του ελληνικού και λιβυκού λαού».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας ανέφερε: «Υποδεχθήκαμε σήμερα στην Ελλάδα και στο Μέγαρο της Βουλής τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Απηύθυνα πρόσκληση προ ημερών και θεωρώ ότι η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση είναι σημαντική γιατί η χώρα του αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προκλήσεις. 


Θελήσαμε να ενημερωθούμε από τον εκπρόσωπο του Λιβυκού κοινοβουλίου για τα ζητήματα που απασχολούν την Λιβύη. 

Είμαστε εδώ με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, και τον κ. Άγγελο Συρίγο βουλευτή και πρόεδρο επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Λιβύης και δεχθήκαμε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωση από τον κ. Πρόεδρο. 

Αυτή η ενημέρωση για τα προβλήματα της Λιβύης αποκτά πρόσθετη σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Ακίλα εντελώς πρόσφατα έχει τοποθετηθεί με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα για ένα σοβαρό ζήτημα: Την πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη. 

Ως ελληνικό κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για ειρήνευση και συμφιλίωση στην χώρα της Λιβύης και προφανώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ προς αυτό το σκοπό. 

Ήταν συνεπώς η εδώ παρουσία του πολύτιμη για εμάς και είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσει να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και ομαλότητας στην Λιβύη».

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα να με προσκαλέσει. 


Κυρίως να ευχαριστήσω τον κ. Αγκίλε Σαλέχ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και πρωθυπουργού της Κ. Μητσοτάκη τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα όσο και για την αναλυτική ενημέρωση που τύχαμε. 

Χαίρομαι για την τοποθέτηση του, για την τοποθέτηση της Βουλής των αντιπροσώπων σύμφωνα με την οποία τα μεμοράντα που υπογράφηκαν είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. 

Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. 

Θέλω να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Σαλαμέ και το δηλώσαμε στον Πρόεδρο Βουλής αντιπροσώπων όπως του δηλώσαμε την ετοιμότητά μας ως ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση ειρήνευσης και εφαρμογής Διεθνούς Δικαίου στην Λιβύη».
epirusblog.gr
5 of 5
Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Συνωμοσία εις βάρος του ελληνικού και του λιβυκού λαού η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3508061005132823126
item