Πρέβεζα: Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Επίκτητο Πρέβεζα: Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Επίκτητο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Επίκτητο

Πρέβεζα: Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Επίκτητο
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην ΟΑΣΗ η σημαντική επιστημονική ημερίδα με θέμα “Επίκτητος και Ελευθερία” 

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Δήμο Πρέβεζας και τον τοπικό 'Ομιλο για την UNESCO ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος και τίμησε με την παρουσία του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Α΄θμιας, Β΄ Θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κα Αναστασία Γκίκα.

Διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας μίλησαν για τον Επίκτητο τον Ελληνα στωϊκό φιλόσοφο ο οποίος έζησε και έδρασε στη Νικόπολη όπου και ίδρυσε φιλοσοφική σχολή .

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε:
Προβολή εισαγωγικής ταινίας (Επέκεινα του κ. Κωνσταντίνου Ακρίβου) για τον Επίκτητο .
·  Χαιρετισμοί
Τόσο από τον Δήμαρχο Πρέβεζας, κ.Νικόλαο Γεωργάκο, όσο από τον Πρόεδρο Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας, κ.Κατσίμπρα.

Η Εναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος συνεπήρε το κοινό με την μακροσκελή αλλά γεμάτο περιεκτική και ουσιώδης ομιλία, η οποία αφού αναφέρθηκε στο βίο και στο έργο του Ελληνα στωϊκού φιλοσόφου, Επίκτητου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην έννοια της Ελευθερίας η οποία όπως υπογράμμισε ο ΠτΔ, αποτελεί κορυφαία αρχή του φιλοσοφικού έργου του Έλληνα στωϊκού φιλοσόφου. 

Επίσης, ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Νικόπολη και στην αναγκαιότητα ένταξής της στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της Unesco. 

Ομιλίες
Συντονιστής: κ. Γεώργιος Ευαγγελόπουλος, αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
-“Ο Επίκτητος και το αίτημα της Ελευθερίας”, κ. Ιωάννης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
-“Εαυτός και Πράξις” στο έργο του Επίκτητου, κ. Κωσταντίνος Πέτσιος καθηγητής ιστορίας της Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων”.
-“Η κριτική δύναμη στη σκέψη του Επίκτητου” κ Νικόλαος Παπασπύρου, επικ. καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
-“Ο Επίκτητος στη Χριστιανική Γραμματεία” κ .Κωνσταντίνος Μποζίνης, αν καθηγητής Ιστορίας της Αρχαίας και Βυζαντινής Φιλοσοφίας,
Θεολογική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
-“Ο Επίκτητος και η Στωϊκή Ηθική” κ. Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Η επιστημονική ημερίδα για τον φιλόσοφο Επίκτητο και η ιδιαίτερα τιμητική παρουσία της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου στο Δήμο μας αποτελούν ένα γεγονός το οποίο σηματοδοτεί μια νέα θεώρηση για την προβολή της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο φιλόσοφος Επίκτητος μπορεί να μη γεννήθηκε στη Νικόπολη , ωστόσο την επέλεξε ως τόπο όχι μόνο για να ζήσει αλλά και να απελευθερώσει τον κόσμο των ιδεών του, που τον έκαναν να ξεπεράσει τις σωματικές του ή όποιες άλλες αδυναμίες και να κινηθεί ως ελεύθερο πνεύμα στο χώρο και το χρόνο.

Προηγουμένως, ο κ.Παυλόπουλος επισκέφτηκε το Δημαρχείο της πόλης. Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε γεύμα στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Επίκτητο
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 1121255469254708659
Σχόλια
item