Πρέβεζα: Η εισήγηση για την έγκριση του έργου "Αναβάθμιση οδοφωτισμού στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας"

Πρέβεζα: Η εισήγηση για την έγκριση του έργου "Αναβάθμιση οδοφωτισμού στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας"
Μια εξαιρετικά σημαντική προς έγκριση προγραμματική σύμβαση έργου, έρχεται αύριο στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας και αφορά την «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ».

Τελικά καταφέραμε και έξασφαλίσαμε την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας έτσι όπως θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση αναφέρει τα εξής:

"Mε την από 26.07.2016 σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Περιφέρειας Ηπείρου η Πράξη «Αποτελεσματικές και Φιλικές στο Περιβάλλον Μεταφορές, Δημόσιος Φωτισμός στα Δημόσια Κτίρια στην Περιφέρεια της Ηπείρου» εντάχθηκε και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό «ELENA» της ΕΤΕπ. 

Ο Μηχανισμός «ELENA» είναι εργαλείο παροχής Τεχνικής Βοήθειας της ΕΤΕπ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στοχεύει στην κινητοποίηση πόρων για δράσεις αειφόρου ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και στην υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση επενδυτικών προγραμμάτων τους. 

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας». 

Ειδικότερα, το έργο συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων στον εν λόγω Δήμο. 

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερης κατανάλωσης καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του. 

Η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση της προαναφερθείσας Πράξης μετά την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης κρίνεται αναγκαία για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της δεδομένου ότι συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας, οι οποίες δεν θα ήταν εφικτές αν κάθε υποέργο δημοπρατείτο ξεχωριστά από κάθε ΟΤΑ. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ο κάθε Κύριος του Έργου αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Υποέργο αρμοδιότητάς του και θα συμβληθεί με τον ανάδοχο Ιδιωτικό Φορέα που θα αναδειχθεί από την προηγηθείσα διαγωνιστική διαδικασία. 

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου που προκύπτει από την εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης ανέρχεται στο ποσό των 8.956.139 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. 

Το συμβατικό αντάλλαγμα (δαπάνη Δήμου) θα καλύπτεται από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοστεί μετά από σχετική απόφαση της πενταμελούς Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία συμμετέχουν τρεις (3) εκπρόσωποι από τον Φορέα Ωρίμανσης και Δημοπράτησης (Περιφέρεια Ηπείρου) και δύο (2) εκπρόσωποι από τον Κύριο του Έργου (Δήμος Πρέβεζας). 

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προσδιορίζεται στο Παράρτημα του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης. Ειδικότερα, η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης αναφέρεται στην περίοδο ωρίμανσης και δημοπράτησης του Έργου (έως 18 μήνες από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης) περιλαμβανομένης και της διαδικασίας προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας αυτού, η περίοδος κατασκευής του Έργου έχει ενδεικτικά προσδιοριστεί στους δεκαοκτώ (18) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ η περίοδος υπηρεσιών (λειτουργίας και συντήρησης) στα 12 έτη. 

Στην Προγραμματική Σύμβαση αναφέρεται το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του Έργου (περιλαμβάνει κατασκευαστικό κόστος, κόστος συντήρησης και λειτουργίας, αποσβέσεις δανεισμού, κλπ.), το οποίο καλύπτεται από την εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης που θα προκύψει. 

Συναφώς υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη του άρθρου 2 του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, τα τεύχη δημοπράτησης θα εγκριθούν σε κάθε περίπτωση και από το αρμόδιο προς τούτο όργανο του Δήμου. 

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται να προχωρήσουμε στην έγκριση του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης". 
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η εισήγηση για την έγκριση του έργου "Αναβάθμιση οδοφωτισμού στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας"
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 1580935871573368383
item