Ήπειρος: Όλο και πιο αποδεκτοί οι ξενώνες φιλοξενίας

Ήπειρος: Όλο και πιο αποδεκτοί οι ξενώνες φιλοξενίας
Η λειτουργία των ξενώνων φιλοξενίας και διαμονής ασθενών που παρακολουθούνται από τις αρμόδιες δομές ψυχικής υγείας, στον αστικό ιστό της πόλης αποτέλεσε ένα πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Τότε, άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» η λογική της αποασυλοποίησης, με το υποχρεωτικό «λουκέτο» στα ψυχιατρεία της χώρας.
15 περίπου χρόνια μετά η εμπειρία και γενικότερα στη χώρα, αλλά και ειδικότερα στην πόλη των Ιωαννίνων επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παρέμβασης γίνεται περισσότερο αποδεκτός από την κοινωνία, κάτι που μεταφράζεται και σε θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή διαβίωση των ασθενών και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον και ίσως εντυπωσιακό, όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας στην Ήπειρο, Βάιος Περιτογιάννης, είναι πως οι έρευνες δείχνουν πως το στίγμα στις μικρές κοινωνίες της επαρχίας είναι μικρότερο από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Προφανώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έχει παίξει ρόλο η παρέμβαση των δομών όπως της ΕΠΡΟΨΥΗ στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, η παρουσία της και η διαμόρφωση της αντίληψης, ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μία από τις βασικές παραμέτρους που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στο παραπάνω φαινόμενο είναι και ότι η νέα γενιά ασθενών που παρακολουθούνται από τις δομές δεν έχει εμπειρίες ασυλικού τύπου.
«Είναι μια διαφορετική γενιά, αφού δεν έχουμε ασθενείς που έχουν περάσει χρόνια στα ψυχιατρεία, αλλά ασθενείς που ζούσαν και ζουν ανάμεσά μας, που τους γνωρίζουν οι συμπολίτες και αυτό φαίνεται να βοηθά σημαντικά». 
Η Κινητή Μονάδα
Η ΕΠΡΟΨΥΗ από το 2007 λειτουργεί την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, με εξειδίκευση σε χρόνια και σοβαρά περιστατικά ψυχωσικών ασθενών ή διπολικών.
Επίσης μπορεί να φαίνεται περίεργο, ωστόσο το 60% των περιστατικών που παρακολουθεί η Κινητή Μονάδα αφορά ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους στη Μονάδα ή με τη βοήθεια των οικογενειών τους.
«Προφανώς δε μιλάμε για περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σημαντικό το ότι έρχονται αυτοβούλως», σημείωσε ο κ. Περιτογιάννης.
Η ΕΠΡΟΨΥΗ παρακολουθεί σε Γιάννενα και Θεσπρωτία περίπου 300 ασθενείς, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει πως εκείνοι που δεν απολαμβάνουν κάποιας στήριξης η θεραπείας είναι πολλοί περισσότεροι.
«Προφανώς είναι περισσότεροι που ή δε θέλουν ή δεν τους έχουμε εμείς προσεγγίσει, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που για την αποφυγή του στίγματος δεν έρχονται σε μας, αλλά απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.


epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Όλο και πιο αποδεκτοί οι ξενώνες φιλοξενίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2232438323432484687
item