Ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο δράσης η Άρτα για την υποδοχή προσφύγων Ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο δράσης η Άρτα για την υποδοχή προσφύγων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο δράσης η Άρτα για την υποδοχή προσφύγων

Ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο δράσης η Άρτα για την υποδοχή προσφύγων
Το Υπουργείο ανακοίνωσε στο Δήμαρχο Αρταίων ότι η Άρτα πρέπει να βρει χώρο για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων.

Νέα ανατροπή στην υπόθεση του προσφυγικού έρχεται να πλήξει την Άρτα. Τα σχέδια της κυβέρνησης άλλαξαν, δεδομένης της τεράστιας εισροής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, και ενώ όλο το τελευταίο διάστημα η Άρτα κοιμόταν εφησυχασμένη ότι το προσφυγικό δεν θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, να που τώρα τα πράγματα άλλαξαν άρδην.

Νέα ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης, αφού ενώ τόσον καιρό η πόλη μας θεωρείτο ως μια πόλη που δεν θα δεχόταν κύμα προσφύγων και μεταναστών, τώρα πια πρέπει να μπει στη διαδικασία προετοιμασίας να τους υποδεχτεί… 

Κι ενώ όλο το τελευταίο διάστημα, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεωργιάδης αλλά και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανής δήλωναν ρητά και κατηγορηματικά μέσω επίσημων εγγράφων τους προς το Δήμαρχο Αρταίων ότι το ΚΕΝ Άρτας δεν θα μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την Άρτα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από το μεταναστευτικό ρεύμα αλλά αντιθέτως να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη περιοχή στην Περιφέρεια Ηπείρου, τώρα κάνουν αναστροφή και εμμέσως πλην σαφώς του ζητούν, εφόσον δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει το ΚΕΝ Άρτας για τη δημιουργία δομής εκεί, να ψάξει να βρει έκταση σε άλλο σημείο της περιοχής για να φιλοξενηθούν εκεί οι πρόσφυγες.

Βέβαια, ο Δήμαρχος Αρταίων ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη γραπτή πρόταση από πλευράς Υπουργείου, όμως προφορικά τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να βρει μια έκταση σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας, ώστε να δημιουργηθεί εκεί δομή φιλοξενίας προσφύγων. 

Ο ίδιος ο Δήμαρχος αναμένει τις εξελίξεις, ώστε, όπως επεσήμανε, να κινήσει τις διαδικασίες σε συνεννόηση και με όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια και Βουλευτές), για να υπάρξει κάποια πρόταση όσον αφορά το χώρο δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων.

Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, όπου δυστυχώς ως δημοσιογράφος με λύπη μου διαπίστωσα ότι η Άρτα είναι πράγματι ανέτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες, ενώ δεν υπάρχει καν κάποιο σχέδιο δράσης. 

Η εικόνα που επικράτησε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν περιγράφεται με λέξεις… Φωνές, έντονοι διαξιφισμοί, χτυπήματα των χεριών στα έδρανα, μια κατάσταση πανικού χωρίς κανένα… μα κανένα αποτέλεσμα. 

Η εικόνα χθες δεν θύμιζε ένα συντονισμένο Δημοτικό Συμβούλιο που φαίνεται να έχει κατανοήσει την ουσία αλλά και το μέγεθος του προβλήματος, πόσο μάλλον να έχει κατανοήσει τις επερχόμενες συνέπειες του ίδιου του προβλήματος πάνω σε όλους τους Αρτινούς!

Για να γίνω πιο σαφής: Η Δημοτική Αρχή πετούσε το μπαλάκι στην Αντιπολίτευση και με τη σειρά της η Αντιπολίτευση πετούσε το μπαλάκι στη Δημοτική Αρχή! 

Ο Δήμαρχος, παρόλο που, όπως ο ίδιος τόνισε επανειλημμένως, έχει στα χέρια του πληθώρα επίσημων εγγράφων από το αρμόδιο Υπουργείο ότι το ΚΕΝ Άρτας δεν θα μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει επίσημη απόφαση ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πρόταση του Υπουργείου να μετατραπεί το ΚΕΝ Άρτας σε δομή φιλοξενίας προσφύγων, αφήνοντας στην ατμόσφαιρα να αιωρείται ένας φόβος ότι τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα μεταφέρει… 

Το παράδοξο της υπόθεσης αντιλήφθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σχετικά με το γεγονός ότι εφόσον το θέμα έχει κλείσει οριστικά, γιατί τους ζητείται να το επαναφέρουν;

Όσον αφορά τώρα, την εύρεση νέου χώρου φιλοξενίας σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από την Άρτα, η Αντιπολίτευση σύσσωμη δήλωνε ότι είναι πολιτική απόφαση και ο Δήμαρχος πρέπει να το σηκώσει στις πλάτες του το θέμα αυτό, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος πετούσε το μπαλάκι στην Αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν θέλει να αναλάβει καμία ευθύνη και αφήνει το θέμα να αιωρείται χωρίς να θέλει να προχωρήσει σε επίσημη απόφαση του ΔΣ. 

Το λόγο έπαιρνε πάλι η Αντιπολίτευση που τόνιζε με φωνές «μα ποιο θέμα να συζητήσουμε, περί ανέμων και υδάτων; 

Αφού δεν έχετε επίσημη πρόταση για το ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων έξω από την Άρτα», και το λόγο έπαιρνε πάλι ο Δήμαρχος για να πει ξανά ότι «δεν έχω επίσημη πρόταση, γιατί δεν έχω επίσημη απόφαση από το Υπουργείο, μου τα μετέφεραν όλα προφορικά… 

Όταν έχω επίσημη απόφαση, τότε θα συγκαλέσω αμέσως νέα σύσκεψη με όλους τους φορείς (Περιφέρεια, Βουλευτές και ΔΣ) και θα συζητήσουμε εκτενώς το θέμα).

Συμπέρασμα;;; Μηδέν εις το πηλίκον!!! Το θέμα αναλώθηκε σε διαξιφισμούς, όμως τη ρίζα του προβλήματος δεν πιστεύω ότι την άγγιξε κανείς μέχρι στιγμής. 

Το θέμα δεν είναι απλά το πού θα είναι ο χώρος που θα δημιουργηθεί η δομή φιλοξενίας προσφύγων, αλλά το πόσο προετοιμασμένη μπορεί να είναι η Άρτα ώστε να χειριστεί τη διαμονή των προσφύγων εδώ με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τους Αρτινούς. 

Και επειδή από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι φανερό ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης από πλευράς Δήμου για το θέμα αυτό, επιτρέψτε μου να αναφέρω κάποιες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.

Τα τελευταία δέκα χρόνια επισκέπτομαι συχνά τη Μυτιλήνη, οπότε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχω δει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια πάνω στους κατοίκους της Μυτιλήνης, καθώς και το πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. Και το βέβαιο είναι ένα: ότι αλλιώς ήταν η Μυτιλήνη και η ζωή στη Μυτιλήνη πριν τη δομή στη Μόρια κι αλλιώς είναι τώρα πια. 

Το θέμα είναι λοιπόν κατά πόσο είναι έτοιμη μια περιοχή και κατά πόσο είναι καλά οργανωμένη ώστε να δεχτεί ένα μέρος του προσφυγικού ρεύματος, αλλά και να το υποδεχτεί χωρίς αυτό να δημιουργήσει τρομερές συνέπειες στους ντόπιους κατοίκους και τρομερές αλλαγές στην καθημερινότητά τους αλλά και στη ζωή της πόλης αυτής. 

Γιατί η Μυτιλήνη δεν ήταν έτοιμη να υποστεί και να διαχειριστεί τις συνέπειες του προβλήματος, και δυστυχώς το ίδιο ανέτοιμη είναι και η Άρτα!

Από το ρεπορτάζ καταλαβαίνω ότι οι αρμόδιοι φορείς κοιτάνε την κορυφή του παγόβουνου κι τίποτε άλλο. Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημά μας ως Άρτα σε ποια περιοχή σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης θα δημιουργηθεί η δομή αυτή, διότι πολύ απλά οι άνθρωποι εκεί δεν θα είναι κλεισμένοι σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως κι απορώ που κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και αναλώνονται στο εάν η δομή θα γίνει 3-4 χιλιόμετρα ανατολικά ή δυτικά της Άρτας, ή μάλλον ορθότερα σε τίνος το σπίτι θα είναι κοντά η δομή ώστε ο ίδιος να αντιδράσει… Θα σας περιγράψω την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη και θα δείτε τις συνέπειες πάνω στους κατοίκους, διότι όπως φαίνεται κάποιοι φορείς περιμένουν πρώτα να πάθουν και μετά να μάθουν.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν αφορούν μόνο φασαρίες και φωτιές που μπαίνουν μέσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων από τους ίδιους τους πρόσφυγες λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους και της κακής ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκονται, αλλά αφορούν μια ευρύτερη κλίμακα. 

Ας αναφερθούμε στο τελείως απλό: στο φαγητό τους. Ακόμη κι αν δημιουργηθεί μια δομή πολύ έξω από την Άρτα, πώς σκέφτεται ο Δήμος και οι άλλοι φορείς ότι θα τρέφονται οι άνθρωποι αυτοί; 

Θα τους έρχεται το φαγητό ως μάννα εξ ουρανού ή μήπως θα στέλνουμε ελικόπτερα του στρατού να τους πετούν το φαγητό σε δέματα, όπως συμβαίνει σε απομονωμένες περιοχές του κόσμου; Όχι φυσικά. Και φτάνουμε σε ένα από τα πρώτα προβλήματα: τη μετακίνηση των προσφύγων μέσα στην πόλη μας. 

Και μπορεί για όποιον δεν έχει επισκεφτεί τη Μυτιλήνη να μην καταλαβαίνει το εύρος του προβλήματος, όμως θα σας πω το εξής: ότι οι πρόσφυγες καθημερινά «καταλαμβάνουν» ολόκληρα λεωφορεία της γραμμής του ΚΤΕΛ για να μεταβούν στο κέντρο της Μυτιλήνης και στα supermarkets, όπου εφοδιάζονται με τρόφιμα, με αποτέλεσμα δυστυχώς να έχει αλλάξει η καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων που είτε από φόβο είτε από προκατάληψη δεν χρησιμοποιούν πια το αστικό ΚΤΕΛ, ενώ οι καταγγελίες για διάφορα σχετικά άσχημα περιστατικά στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη χωρίς λύση από τους αρμόδιους φορείς.


Θα καταφέρει άραγε ο Δήμος να διευθετήσει το θέμα με το ΚΤΕΛ ώστε να βρεθεί μια λύση που δεν θα πλήγει τους Αρτινούς στην καθημερινότητά τους; 

Γιατί εδώ και καιρό μια πρόταση για μείωση του κόστους της κάρτας των φοιτητών περιμένουμε και ο Δήμαρχος ενημέρωσε το ΔΣ ότι τελικά ακόμη δεν κατέληξαν πουθενά με τον υπεύθυνο. 

Πόσο έτοιμοι λοιπόν είναι όλοι τους να αντιμετωπίσουν τη μετακίνηση των προσφύγων; Δεύτερον, δυστυχώς η καθημερινότητα των κατοίκων της Μυτιλήνης έχει αλλάξει, αφού πια ολόκληρες πλατείες, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, από παιδιά να τρέχουν με τα ποδήλατά τους και να παίζουν αμέριμνα, από πολίτες που απολάμβαναν στις γύρω καφετέριες και ταβέρνες τον καφέ και το φαγητό τους, έχουν πια «καταληφθεί» κι αυτές, και η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι με τη δύση του ηλίου όλοι κλείνονται στα σπίτια τους από φόβο και ανασφάλεια, ενώ πολλές είναι και οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στην αστυνομία για παρενοχλήσεις και επεισόδια.

Τόσα χρόνια συζητείται ξανά και ξανά το θέμα των μεταναστών που έχουν «καταλάβει» το Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και όμως τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει λύση. 

Οι μαγαζάτορες της περιοχής παραπονιούνται για καθημερινά προβλήματα, το κέρδος τους από τις επιχειρήσεις τους πια είναι ανύπαρκτο, ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά στην περιοχή, ενώ όλοι εμείς οι απλοί πολίτες περνάμε καθημερινά με το αυτοκίνητό μας δίπλα από το Γεφύρι, βλέποντάς το να το απολαμβάνουν και να το χαίρονται αλλοδαποί, αλλά κανείς μας δεν τολμά να πάρει το παιδί του και να πάει μια βόλτα εκεί, έτσι δεν είναι;;; 

Φανταστείτε το ίδιο σενάριο να επικρατήσει και σε άλλες πλατείες, όπως στην πλατεία Σκουφά απέναντι από την Παρηγορήτισσα ή στην πλατεία Ζέρβα.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς με την έλευση των προσφύγων, όμως κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο δράσης! 

Και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, όχι το πώς θα αποφύγουμε ως περιοχή και ως Δήμος το πρόβλημα, αλλά το πόσο έτοιμοι μπορούμε να είμαστε ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά! 

Διότι, εννοείται ότι η πόρτα μας πρέπει να είναι ανοιχτή για να υποδεχτεί όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, όλες αυτές τις πονεμένες μάνες με τα γυμνά παιδιά στην αγκαλιά, όλους αυτούς τους ξεριζωμένους από την πατρίδα τους και το σπιτικό τους ανθρώπους, αλλά οφείλουμε ως ελληνική κοινωνία να διαφυλάξουμε όλα αυτά για τα οποία χρόνια αγωνιζόμαστε, την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας, την ευημερία των πολιτών του και ένα ασφαλές και καρποφόρο αύριο για τα παιδιά μας.
epirusblog.gr
5 of 5
Ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο δράσης η Άρτα για την υποδοχή προσφύγων
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: 1972804282743543455
Σχόλια
item