Γιάννενα: Δεν καλύφθηκαν από την απάντηση οι γιαννιώτες ηθοποιοί Γιάννενα: Δεν καλύφθηκαν από την απάντηση οι γιαννιώτες ηθοποιοί | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δεν καλύφθηκαν από την απάντηση οι γιαννιώτες ηθοποιοί

Γιάννενα: Δεν καλύφθηκαν από την απάντηση οι γιαννιώτες ηθοποιοί

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την απάντηση της δημοτικής αρχής και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή τους οι δώδεκα γιαννιώτες ηθοποιοί, που επανέρχονται με νέα, αποδίδοντάς τους ότι «θέλησαν απλά να θολώσουν τα νερά σε ένα πολύ σοβαρό θέμα».

Αφού δηλώνουν, αρχικά, την κατάπληξή τους για την έκπληξη που προκάλεσε η πρώτη ανακοίνωσή τους, και αφού ξεκαθαρίζουν πως στόχος τους δεν είναι να εμπλακούν σε μια πολιτική αντιπαράθεση, αλλά η σωστή και ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το εργασιακό τους μέλλον στην πόλη που εδρεύουν και δημιουργούν, οι γιαννιώτες ηθοποιοί κάνουν λόγο για αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά την τύχη των προτάσεών τους για το θεατρικό φεστιβάλ «Η πόλη μας στη σκηνή». 

Όπως επισημαίνουν, το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έπειτα από δική τους έγγραφη πρωτοβουλία, ενώ ποτέ δεν κλήθηκαν σε κάποια συνάντηση ώστε να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση για το θέμα αλλά παράλληλα να υπάρχει και μια γνωριμία με τη θεατρική κοινότητα της πόλης. 

Επίσης, εκφράζεται ο προβληματισμός ως προς την αναζήτηση νόμιμου τρόπου για να πραγματοποιηθούν οι συμπαραγωγές, θέτοντας το ερώτημα αν «οι περσινές συμπαραγωγές πραγματοποιήθηκαν με άνομο τρόπο».

Ωστόσο, σε αυτό που δείχνουν να επιμένουν περισσότερο, είναι η αξιοποίησή του ντόπιου δυναμικού από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως «τηρήθηκε σιγή ιχθύος» όσον αφορά τη μειωμένη συμμετοχή των τοπικών καλλιτεχνών στις αμιγείς παραγωγές του Θεάτρου. 


Μάλιστα, καταγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς το νυν διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για το ότι «πρόθυμα, μετά από πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας, ενέκρινε την παραγωγή της κεντρικής σκηνής της “Νόρας” του Ίψεν, της οποίας οι δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αθήνα και με τη συμμετοχή στην διανομή ενός και μόνο γιαννιώτη συντελεστή.

«Το νέο διοικητικό συμβούλιο, που διατείνεται πως “το ενδιαφέρον για τη στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο”, πώς ακολουθεί τη λογική που απαξιώνει και απομονώνει την τοπική πολιτιστική δημιουργία και καταδικάζει τους ηπειρώτες ανθρώπους του θεάτρου στην ανεργία και την απραξία ή τους εξορίζει εκτός Ιωαννίνων;», διερωτώνται οι γιαννιώτες ηθοποιοί και καλούν το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων να κατανοήσει τη σοβαρότητα των θεμάτων και να οδηγήσει το ηπειρωτικό θέατρο στην θέση που του αρμόζει. «Λάθη του παρελθόντος έθεσαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και το βύθισαν στην υπολειτουργία του ή στην αφάνεια. 


Οι σκοποί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων οφείλουν να είναι με επίκεντρο τον πολιτισμό που γεννιέται και παράγεται εδώ προς την πόλη μας, την Ήπειρο, την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ξεκινήσει δια ζώσης μια ουσιαστική επαφή με το διοικητικό συμβούλιο και κυρίως μια συνεργασία και αυτό το ζητούμε δημόσια», καταλήγει η δεύτερη ανακοίνωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δεν καλύφθηκαν από την απάντηση οι γιαννιώτες ηθοποιοί
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8801800974926660166
Σχόλια
item