Γιάννενα: Επιστροφή στην πατρώα γη για το Γιαννιώτη ήρωα της Κύπρου, Γιώργο Παπαλαμπρίδη Γιάννενα: Επιστροφή στην πατρώα γη για το Γιαννιώτη ήρωα της Κύπρου, Γιώργο Παπαλαμπρίδη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Επιστροφή στην πατρώα γη για το Γιαννιώτη ήρωα της Κύπρου, Γιώργο Παπαλαμπρίδη

Γιάννενα: Επιστροφή στην πατρώα γη για το Γιαννιώτη ήρωα της Κύπρου, Γιώργο Παπαλαμπρίδη
Η επιστροφή του Αντιστρατήγου Γεωργίου Παπαλαμπρίδη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στο αεροδρόμιο Τατοΐου. 

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου. Στην τελετή άφιξης των οστών θα παραστεί και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής δια του Προέδρου του Δ.Σ. 

Μόνο τρία οστά του υπολοχαγού Γιώργου Παπαλαμπρίδη από τα Γιάννενα κατάφερε να βρει και να ταυτοποιήσει η Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, 44 χρόνια ...
μετά το θάνατό του στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου

Ο υπολοχαγός στο 399 Τάγμα Πεζικού της Εθνοφρουράς Κύπρου και διοικητής του Β’ Λόχου πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς στην Άσπρη Μούτη, το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που βρέθηκαν μόλις τρία οστά είναι γιατί η ταφή ήταν επιφανειακή και πρόχειρη. 

Στο φάκελο της Υπηρεσίας Αγνοουμένων για τον Γιώργο Παπαλαμπρίδη περιλαμβάνονται και μαρτυρίες συμπολεμιστών του στην Κύπρο. Σύμφωνα με αυτές, ο διοικητής του Β’ Λόχου στεκόταν όρθιος και ακάλυπτος πάνω σε βράχο δίνοντας οδηγίες στους στρατιώτες του όταν δέχτηκε σφαίρα από Τούρκο ακροβολιστή, αν και ίσχυε ανακωχή. 

Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο του και έπεσε νεκρός πάνω σε έναν δεκανέα. Ο Γιώργος Παπαλαμπρίδης είχε πάει στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1973 και είχε τοποθετηθεί στην Εθνική Φρουρά. 

Έπειτα από δική του παράκληση ανέλαβε τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι. Στις 19 Ιουλίου 1974 ζήτησε και πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β’ Λόχου. 

Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου προκειμένου να αποτραπεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς το νότο. Ο λόχος κράτησε τα υψώματα και τρεις ημέρες. 

Το 2008 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως ένδειξη τιμής, τον προήγαγε σε αντιστράτηγο. Το όνομα του Γιώργου Παπαλαμπρίδη έχει δοθεί σε μία από τις πλατείες των Ιωαννίνων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιστροφή στην πατρώα γη για το Γιαννιώτη ήρωα της Κύπρου, Γιώργο Παπαλαμπρίδη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2807432415816884939
Σχόλια
item