Λιβάνιος: Το επόμενο διάστημα η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο Λιβάνιος: Το επόμενο διάστημα η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Λιβάνιος: Το επόμενο διάστημα η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο

Ο Θ. Λιβάνιος με τον Τ. Θεοδωρικάκο σε Επιτροπή της Βουλής

Σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο θα ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», ο κ. Λιβάνιος προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα την πρότασή της για το εκλογικό σύστημα που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική. 

Σχολιάζοντας τα σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο υφυπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι οι πολίτες έχουν δώσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εντολή τετραετίας. «Η εντολή του πρωθυπουργού σε όλους μας είναι για σκληρή δουλειά, ώστε να αλλάξει η Ελλάδα, και έχουμε 44 μήνες μπροστά μας», τονίζει ο κ. Λιβάνιος.

Λιβάνιος: Η απόφαση για ΠτΔ ανήκει εξ ολοκλήρου στον Πρωθυπουργό
Ως προς την "ονοματολογία" για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι "η απόφαση αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό, η οποία θα ανακοινωθεί στον κατάλληλο χρόνο» ενώ απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι "το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα μας είναι συνυφασμένο με την πολιτική ενότητα και την καταξίωση”.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει πρώτον να είναι γρήγορη και εύκολη η ηλεκτρονική αίτηση από την ψηφιακή πλατφόρμα που σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη και βάσει των εγγραφών, και δεύτερον την σύσταση όσο το δυνατόν περισσότερων εκλογικών τμημάτων, ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες να μετακινηθούν μακριά από εκεί που διαμένουν.

Έρχονται μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Λιβάνιος είπε ότι άξονας τους είναι η βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης προς όφελος του πολίτη, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των εκλογικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι "στο πρώτο πεδίο εισαγάγουμε το οριστικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους, των Περιφερειών και των Δήμων, προκειμένου να είναι σαφές για ποια ζητήματα είναι υπεύθυνη η κάθε βαθμίδα Διοίκησης, και λογοδοτεί έναντι του πολίτη. Στο δεύτερο πεδίο δεν είναι μόνο οι νέοι εκλογικοί νόμοι για τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, εκσυγχρονίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκλογική αναμέτρηση. 

Η μετάδοση από κάθε εκλογικό τμήμα θα γίνεται ηλεκτρονικά, με στόχο να έχουμε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα 2 με 2,5 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή περίπου έως τις 10 το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό, έως τα μεσάνυχτα θα είναι εφικτό να είναι γνωστά και τα ονόματα των βουλευτών που εκλέγονται».

epirusblog.gr
5 of 5
Λιβάνιος: Το επόμενο διάστημα η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4600584344841517183
Σχόλια
item