ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αναθεώρηση στο ΑΕΠ του πρώτου 6μήνου! Αύξηση 2,3% στο τρίτο τρίμηνο ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αναθεώρηση στο ΑΕΠ του πρώτου 6μήνου! Αύξηση 2,3% στο τρίτο τρίμηνο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αναθεώρηση στο ΑΕΠ του πρώτου 6μήνου! Αύξηση 2,3% στο τρίτο τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αναθεώρηση στο ΑΕΠ του πρώτου 6μήνου! Αύξηση 2,3% στο τρίτο τρίμηνο

Θετικά «μαντάτα» για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Με ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% έτρεξε η οικονομία στο πρώτο μισό του έτους, καθώς η Στατιστική αναθεώρησε εντυπωσιακά τα στοιχεία για το β' τρίμηνο.

Με βάση την προηγούμενη ανακοίνωση, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,4% και 1,4% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά το β’ τρίμηνο η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Έτσι μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2,3% στο τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ κινείται ανοδικά με ρυθμούς 2,2% στο 9μηνο δείχνοντας ότι μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την ετήσια πρόβλεψη για 2%.

Πρόκειται για τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που φανερώνουν ότι το ΑΠΕ σημείωσε άνοδο κατά 2,3% στο γ’ τρίμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ γ' τριμήνου και β' τριμήνου 2019, καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. 
Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α' και το β' τρίμηνο εφέτος, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών.

«Τρέχει» η ανάπτυξη: Οι παράγοντες που τόνωσαν το ΑΕΠ
Έτσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α' τρίμηνο, ενώ η κορύφωση της ανοδικής πορείας σημειώθηκε το β' τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 2,8%, ενώ το τρίτο υπήρξε μια μικρή επιβράδυνση στο 2,3%.

Διαβάστε στο economistas τους παράγοντες που οδήγησαν στην αναπτυξιακή δυναμική και στο αυξημένο ΑΕΠ.

epirusblog.gr
5 of 5
ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αναθεώρηση στο ΑΕΠ του πρώτου 6μήνου! Αύξηση 2,3% στο τρίτο τρίμηνο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6636973304947448765
Σχόλια
item