ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου από το 2020

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου από το 2020

Τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ. για μεταβιβάσεις ακινήτων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2020. 

Σύμφωνα με κύκλους της ΑΑΔΕ, η υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από το τέλος Ιανουαρίου, ενώ μέσα στο νέο έτος θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή και οι υπόλοιπες δηλώσεις για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές).

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου. 


Την περασμένη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και επιτελικά στελέχη της Αρχής παρουσίασαν σε περισσότερους από 200 συμβολαιογράφους την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή. 

Στόχος είναι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου να δημοσιευθούν σχετικό βίντεο, καθώς και οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, ώστε μετά και την υποβολή παρατηρήσεων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ηλεκτρονικοποίηση των υπόλοιπων δηλώσεων για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (φορολογία δωρεών, κληρονομιών κ.λπ.), με στόχο εντός του 2020 να εξαλειφθεί οριστικά η ταλαιπωρία πολιτών, επιχειρήσεων και συμβολαιογράφων από την ανάγκη επίσκεψης στις Δ.Ο.Υ. για αυτές τις συναλλαγές.

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, «η ψηφιοποίηση κάθε υπηρεσίας σημαίνει αύξηση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας προς τον φορολογούμενο πολίτη».

Δεκτές από τις εφορίες οι τραπεζικές επιταγές για φόρο μεταβίβασης ακινήτων στις 30-31 Δεκεμβρίου

Οδηγίες προς τις εφορίες, προκειμένου να δέχονται κατά το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου τραπεζικές επιταγές για την εξόφληση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους φορολογούμενους που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων πριν από την έλευση του 2020. Μέσω της τραπεζικής επιταγής θα βεβαιώνεται ότι η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης έγινε εντός του 2019.

Αρμόδιες πήγες της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι η οδηγία δόθηκε κατά παρέκκλιση της ισχύουσας εγκυκλίου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις μεταβιβάσεις ακινήτων του τελευταίου διημέρου του έτους και όχι άλλες πληρωμές φόρων.
epirusblog.gr
5 of 5
ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου από το 2020
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 432099184650572159
item