Κοινωνικό μέρισμα 2019: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου.

Σταϊκούρας: Χωρίς ηλικιακό κριτήριο το μέρισμα στα ΑμεΑ
Στην διευκρίνιση ότι τελικά το κοινωνικά μέρισμα προς τα ΑμεΑ θα δοθεί σε όλους δίχως δηλαδή την ύπαρξη ηλικιακού ορίου, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. 

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τελικά οι δικαιούχοι θα είναι λίγο παραπάνω από 250.000 και το τελικό ποσό θα ξεπεράσει τα 175 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών που θα το λάβουν εκτός από τους ΑΜΕΑ, θα είναι και βραχυχρόνιοι και μακροχρόνιοι άνεργοι.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 16 του μήνα με στόχο τα χρήματα να έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, τα ΑμεΑ αναμένεται να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους αρκετά γρήγορα!

Σίγουρα, πάντως, κανένας δεν πρόκειται να πάρει διπλό μέρισμα, κάτι για το οποίο έχει υπάρξει ειδική πρόβλεψη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η δήλωση Σταϊκούρα
Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου. 

Ενίσχυση που προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους. 

Όπως, άλλωστε, υποστήριξε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στόχος ήταν η Κυβέρνησή του «να μειώσει το μέρισμα», χορηγώντας – δήθεν – «13η σύνταξη». 

Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει, μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την εμπροσθοβαρή χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, ενισχύοντας έτσι έμπρακτα την κοινωνική συνοχή».

Τα δύο εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα σε αυτά τα 24ωρα που απομένουν ως τις 17 του μήνα θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια. 

Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ στα φετινά κριτήρια για το μέρισμα, τα οποία δεν είναι απλώς εισοδηματικά- περιουσιακά, αλλά αφορούν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, ενώ συν τοις άλλοις περιλαμβάνουν και «κόφτες» για όσους δεν έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. 

Το δεύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με την έγκαιρη δημοσίευση στο ΦΕΚ τόσο του τελευταίου φορολογικού νόμου που συμπεριλαμβάνει την πρόβλεψη για το μέρισμα, όσο και της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τα κριτήρια.

epirusblog.gr
5 of 5
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1055432007238292305
item