Τρία UAV “made in USA” και δύο από το Ισραήλ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τρία UAV “made in USA” και δύο από το Ισραήλ για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Οριοθετημένα” αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο με τους δημοσιογράφους. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αναφορές του αφορούσε στα μη επανδρωμένα αεροχήματα, καθώς φαίνεται πως βρισκόμαστε κοντά στην απόκτηση πέντε συνολικά “ανταγωνιστικών” επιχειρησιακά UAV, για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στο να παραχωρήσουν στην Ελλάδα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, ο υπουργός δεν αποκάλυψε τον τύπο τους -κυρίως όμως τη διαμόρφωσή τους- ώστε να μπορούν να διατυπωθούν περισσότερα σχόλια, αναφορικά με τη δυνητική επιχειρησιακή τους χρησιμότητα και τις αποστολές που θα μπορέσουν να αναλάβουν.
Εικάζεται εύλογα, καθώς έχουν υπάρξει σχετικές πληροφορίες τους τελευταίους μήνες, μέχρι ασφαλώς την οριστική επιβεβαίωση, πως πρόκειται για τα UAV τύπου MQ-9 Reaper της General Atomics, που επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν θα έχουν ενσωματωμένους τους ίδιους αισθητήρες με τα αμερικανικά. Πιθανότατα δεν θα έχει τη δυνατότητα να φέρει πυραύλους που τα μετατρέπουν σε UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicles).
Κατά συνέπεια, όπως προαναφέρθηκε, μένει να διαπιστωθεί η διαμόρφωση στην οποία θα προσφερθούν τα εν λόγω συστήματα επιτήρησης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για να είμαστε όμως λογικοί, όποια διαμόρφωση και να προσφερθεί, θα συνιστά μια σημαντική αναβάθμιση συγκριτικά με τις σημερινές επιχειρησιακές δυνατότητες στον τομέα.
Αυτά είναι όμως τα τρία από τα πέντε UAV που αναμένονται. Τα άλλα δύο αφορούν τα UAV τύπου HERON από το Ισραήλ. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, τα μη επανδρωμένα αεροχήματα θα αποκτηθούν από τους Ισραηλινούς, με τη μέθοδο της χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing).
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη σε μια αναφορά που χρήζει διευκρίνισης. Είπε χαρακτηριστικά, ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εν λόγω σύμβασης οφείλεται στην πολιτική αναταραχή στο Ισραήλ, όπου δεν έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Είναι λίγο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς για ποιον λόγο αυτά τα δεδομένα αποτελούν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της εν λόγω συμφωνίας. Ενδεχομένως, η ελληνική πλευρά να επιδιώκει με “πολιτική διαπραγμάτευση” να αποσπάσει καλύτερους όρους με παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Εν κατακλείδι υπενθυμίζεται, ότι έχει αποφασιστεί να προχωρήσει η κατασκευή ελληνικού μη επανδρωμένου αεροχήματος με την αξιοποποίηση της αξιόλογης ερευνητικής δραστηριότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πολυτεχνείο), σε συνδυασμό με την ίδρυση “ενδιάμεσου φορέα”, ο οποίος θα μεριμνά για την εξασφάλιση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία θα κατευθύνονται στην ανάπτυξη των εν λόγω οπλικών -και όχι μόνο- συστημάτων.
Ας μην ξεχνούμε ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα αξιοποιούνται επιχειρησιακά, πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, από τις δυνάμεις ασφαλείας και από κάθε οργανισμό που εμπλέκεται με την πολιτική προστασία. Υπάρχουν αεροχήματα κάθε μεγέθους και κάθε δυνατής διαμόρφωσης, με τους αισθητήρες να μπορούν να δίδουν πληροφορίες σε ζωντανό χρόνο στους χρήστες.
Ας αναλογιστεί κανείς ποια θα είναι τα οφέλη στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης -και με ποιο κόστος- στον τομέα καταπολέμησης των πυρκαγιών. και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Το πιο ενθαρρυντικό όμως, είναι το ότι φαίνεται πως γίνονται τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για τη σύνδεση των αναγκών της χώρας με τα πανεπιστήμια και την ελληνική ερευνητική κοινότητα.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι πραγματικά εκπληκτικό και αντιστοίχως η καθυστέρηση στην αξιοποίησή του απλά αποκαρδιωτική. Ωστόσο, κάλλιο αργά, παρά… αργότερα. Εάν αντιμετωπίσαμε ως χώρα τα… ψυχολογικά μας και τις ιδεοληψίες που τρομοκρατούσαν όποιο στέλεχος της ακαδημαϊκής κοινότητας τολμούσε να συνεργαστεί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι θετικό και ελπιδοφόρο.
Εάν αντιληφθήκαμε, έστω με τη γνωστή καθυστέρηση (σ.σ. μονίμως και παντού… καθυστερημένοι είμαστε κι ας θεωρούμε εαυτούς ιδιοφυΐες) ότι παίζουμε το παιχνίδι των απανταχού διεθνών προμηθευτών, των οποίων γίναμε οι καλύτεροι πελάτες, πρόκειται για μια ιστορική επιτυχίαΧωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής.
epirusblog.gr
5 of 5
Τρία UAV “made in USA” και δύο από το Ισραήλ για τις Ένοπλες Δυνάμεις
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8703131016507530597
item