Αρχικές δοκιμές νέου Ηλεκτρονικού Πυροσωλήνα της Hellenic Instruments

Αρχικές δοκιμές νέου Ηλεκτρονικού Πυροσωλήνα της Hellenic Instruments
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό πυροσωλήνα παρουσίασε η ελληνική εταιρεία Hellenic Instruments, καταγράφοντας μια νέα εισαγωγή προϊόντος στον κατάλογο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας έπειτα από αρκετά χρόνια. 
Υπό την καθοδήγηση του “βετεράνου” της αμυντικής βιομηχανίας Κωνσταντίνου Κουτσού, με εμπειρία 38 ετών στην τεχνολογία των πυροσωλήνων, μια ομάδα 12 μηχανικών εργάσθηκε εντατικά επί διάστημα 15 μηνών, καταφέρνοντας να παρουσιάσει τον Πυροσωλήνα Πυροβολικού Πολλαπλών Επιλογών (Μulti Option Fuze For Artillery) που προορίζεται να καλύψει σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες όχι μόνο του Ελληνικού Στρατού αλλά και της διεθνούς αγοράς.
Στις 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κοσκίνων οι αρχικές δοκιμαστικές βολές παρουσία εκπροσώπων του ΓΕΣ, της ΓΔΑΕΕ και των ΕΑΣ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον, με την πιστοποίηση του ελληνικού πυροσωλήνα, να ανοίγει και τους ορίζοντές του για τη διεθνή αγορά. 
Την διαδικασία της πιστοποιήσεως θα εκτελέσει η ΓΔΑΕΕ και για αυτήν -η οποία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020- θα κατασκευαστούν από την Hellenic Instruments 1.500 πυροσωλήνες προς δοκιμή.
Ήδη το νέο προϊόν έχει αποφέρει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ ΕΑΣ και Hellenic Instruments, με αντικείμενο την συμπαραγωγή πυροσωλήνων υψηλής τεχνολογίας.
Η Hellenic Instruments ειδικεύεται στη σχεδίαση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων και λύσεων για την αμυντική βιομηχανία, ενώ μέσω του μέντορα και τεχνικού συμβούλου της κ. Κωνσταντίνου Κουτσού, έχει προηγουμένη εμπειρία επιτυχημένης συνεργασίας με τα ΕΑΣ.
Τα ΕΑΣ, έχουν κατασκευάσει μηχανικούς πυροσωλήνες M524 και M557 σε παραγγελίες εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων, συνεπώς έχουν να εισφέρουν ισχυρή τεχνογνωσία στη βιομηχανοποίηση της παραγωγής, για το νέου τύπου υψηλής τεχνολογίας πυροσωλήνα.
Ο νέος πυροσωλήνας HI-MOFFA είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς παρέχει δυνατότητα επιλογής λειτουργίας (κρουστικής, χρονικής, προσεγγίσεως) και ως προϊόν θα τοποθετηθεί από απόψεως ποιότητας και πληρότητας στην κορυφή του διεθνούς ανταγωνισμού. 
Η συνεργασία διαφυλάττει υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία και κυρίως το προϊόν θα υπερκαλύπτει τις υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΣ.
Το πρόγραμμα των αρχικών βολών περιελάμβανε βολές 7 οβίδων Υψηλής Εκρηκτικότητος των 155 mm από αυτοκινούμενο πυροβόλων Μ109, εκ των οποίων 3 με χρονικό πυροσωλήνα και 4 με κρουστικό.
Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν και 9 βολές ελέγχου με παλαιούς χρονικούς πυροσωλήνες ΑΧΠ 1-Β1 της ελληνικής ΑΛΦΑ, παραγωγής 1986. 
Οι συγκεκριμένοι πυροσωλήνες επαναπιστοποιήθηκαν επιτυχώς από την Hellenic Instruments, με αποτέλεσμα να εξαληφθεί η απαίτηση του ΓΕΣ για προμήθεια χιλιάδων πυροσωλήνων νέας κατασκευής, που θα κόστιζαν αρκετά εκατομμύρια.


epirusblog.gr
5 of 5
Αρχικές δοκιμές νέου Ηλεκτρονικού Πυροσωλήνα της Hellenic Instruments
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5922965022802906917
item