Γαλλία: Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι -Διαμαρτύρονται για την πολιτική Μακρόν [εικόνες] Γαλλία: Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι -Διαμαρτύρονται για την πολιτική Μακρόν [εικόνες] | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γαλλία: Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι -Διαμαρτύρονται για την πολιτική Μακρόν [εικόνες]

Γαλλία: Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι -Διαμαρτύρονται για την πολιτική Μακρόν [εικόνες]

Οι Γάλλοι αγρότες που είναι οργισμένοι από την κυβερνητική πολιτική που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί τα μέσα επιβίωσής τους, έφτασαν με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην γαλλική πρωτεύουσα.

Εως και χίλια τρακτέρ έφτασαν στο Παρίσι από ολόκληρη τη Γαλλία κλείνοντας κατά διαστήματα δρόμους, ηχώντας τις κόρνες τους και έχοντας υψωμένες τις σημαίες των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών.

«Μακρόν! Σώσε τους αγρότες»
Στο κέντρο του Παρισιού οι αγρότες έριξαν σανό κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και κατέλαβαν τις λωρίδες της κυκλοφορίας που οδηγούν στην πλατεία Κονκόρντ. Δυνάμεις της αστυνομίας τους ζήτησαν να διαλυθούν.

Αγρότες με τα τρακτέρ τους καταφτάνουν στο Παρίσι
Αγρότες με τα τρακτέρ τους καταφτάνουν στο Παρίσι -Φωτογραφία: AP/Thibault Camus

«Μακρόν, απάντησέ μας! Σώσε τους αγρότες!», έγραφε ένα πανό που είχε αναρτηθεί σε τρακτέρ. «Η κυβέρνηση μάς αφήνει εκτεθειμένους, αφήστε μας να εργαστούμε», κατήγγειλε ένα άλλο.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών, τα οποία έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κυβερνητική πολιτική, η οποία, σύμφωνα με τα ίδια, βλάπτει τη γαλλική γεωργία.

Αγρότες τράβηξαν χειρόφρενο στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν
Αγρότες τράβηξαν χειρόφρενο στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν -Φωτογραφία: AP

Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν για τους αυστηρούς κανόνες στη χρήση ζιζανιοκτόνων, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά και τη Mercosur , αλλά και τους μειονεκτικούς όρους πώλησης των προϊόντων τους στα μεγάλα καταστήματα.

Τρακτέρ Γάλλων αγροτών
Φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus

Κάποιοι γεωργοί κατηγορούν τον Μακρόν ότι βιάστηκε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη ως το 2021, αντίθετα με την τρέχουσα πολιτική της ΕΕ, αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εξαιρέσεις για τους γεωργούς που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. Στους δρόμους είχαν βγει χθες και οι αγρότες στο Βερολίνο με μαζικές κινητοποιήσεις μπροστά από την πύλη του Βραδεμβούργου.

«Eχουμε την εντύπωση ότι όλοι θέλουν να μας πουν πώς να κάνουμε τη δουλειά μας, παρόλο που οι αγρότες δεν κερδίζουν αρκετά για να ζήσουν», κατήγγειλε ο Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται και ενόψει των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στον οποίο ενδέχεται να προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι -Διαμαρτύρονται για την πολιτική Μακρόν [εικόνες]
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3839100332494651878
Σχόλια
item