Γιάννενα: «Ολεάννα» του Ντ. Μάμετ ανεβάζει η Εξαύδα Γιάννενα: «Ολεάννα» του Ντ. Μάμετ ανεβάζει η Εξαύδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Ολεάννα» του Ντ. Μάμετ ανεβάζει η Εξαύδα

Γιάννενα: «Ολεάννα» του Ντ. Μάμετ ανεβάζει η Εξαύδα

Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Ολεάννα» θα παρουσιάσει για έξι παραστάσεις το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα».

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας ώριμος άντρας, ο καθηγητής Τζων, και μια νεαρή γυναίκα, η φοιτήτρια Κάρολ, αποφασίζουν να συνεργαστούν με στόχο τη «γνώση» που -ως γνωστόν- οδηγεί στην «αλήθεια». 

Έχουν πει ψέματα. Ο «καθηγητής» και η «φοιτήτρια», ο «άντρας» και η «γυναίκα», η «ωριμότητα» και τα «νιάτα» θα συγκρουστούν μέχρι αλληλοεξόντωσης, προκειμένου να ξεσκεπάσουν ο ένας το ψέμα του άλλου. 

Αλήθειες και ψέματα προκύπτουν και εξουδετερώνονται, ανεξαρτήτως καλών ή κακών προθέσεων, μέχρις ότου η σύγκρουση να καταλήξει από τον λόγο και το βλέμμα στα σώματα.

Ποιος έχει δίκιο; Ο συγγραφέας λέει: «Όποιον και αν πιστέψετε, θα κάνετε λάθος».
«Ολεάννα» δεν είναι το όνομα της ηρωίδας του έργου. Πρόκειται για νορβηγικό τραγούδι του 19ου αιώνα, το οποίο περιγράφει την επιθυμία του δημιουργού του να μετοικήσει σε μια περιοχή της Πενσυλβανίας που ονομάζεται «Ολεάννα», και στα μάτια του φαντάζει ως ο ιδανικός τόπος. 

Τελικά, όσοι επιχείρησαν να την κατοικήσουν, την εγκατέλειψαν λόγω της δυσκολίας να εγκατασταθούν εκεί. Η Ολεάννα μετατρέπεται έτσι σε συνώνυμο της ουτοπίας και ο Μάμμετ χρησιμοποιεί το όνομα ως συμβολισμό για την «ουτοπία» της ανεύρεσης της μίας και μόνης κοινής αλήθειας στην ανθρώπινη επαφή.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1992 στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης και το 1994 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. 

Προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο φεμινιστικών οργανώσεων, όσο και πανεπιστημιακών κύκλων για διαφορετικούς λόγους, αλλά παίζεται συνεχώς κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού.

Η σκηνοθεσία είναι του Σάββα Κουνουβέλη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του καθηγητή, ενώ τη φοιτήτρια υποδύεται η Εβίτα Αγγέλη. Την ευθύνη για τους φωτισμούς και τον ήχο έχουν οι Νίκος Γούλας και Νεκταρία Λαμπράκη.

Το έργο θα ανέβει για δύο τρίημερα (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) στις 14-16 και 21-23 Νοεμβρίου στο θεατράκι του Σωματείου (Κουντουριώτη 31). 

Γενική είσοδος 5 ευρώ. Διατίθενται πέντε εισιτήρια δωρεάν για ανέργους σε κάθε παράσταση με την επίδειξη κάρτας ανεργίας. Τηλέφωνο κρατήσεων 6973307103.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ολεάννα» του Ντ. Μάμετ ανεβάζει η Εξαύδα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6833783515726300527
Σχόλια
item