Γιάννενα: Νέα «ατμομηχανή» ο πεζοπορικός τουρισμός Γιάννενα: Νέα «ατμομηχανή» ο πεζοπορικός τουρισμός | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Νέα «ατμομηχανή» ο πεζοπορικός τουρισμός

Γιάννενα: Νέα «ατμομηχανή» ο πεζοπορικός τουρισμός
Δύο ήταν οι βασικές διαπιστώσεις με τις οποίες έκλεισε το 4ήμερο της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Μέτσοβο. 
Η πρώτη, ότι ο πεζοπορικός τουρισμός στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού αντιμετωπίζεται πλέον ως η νέα «ατμομηχανή» της τουριστικής βιομηχανίας, με εκατομμύρια ευρωπαίων και όχι μόνο φυσιολατρών, να αποτελούν εν δυνάμει επισκέπτες της Ηπείρου. 
Η δεύτερη παράμετρος έχει περισσότερο χρηστική σημασία, καθώς στη διάρκεια της Συνάντησης επισημάνθηκαν θεσμικές και τεχνικές αδυναμίες και ελλείψεις κυρίως ως προς το διοικητικό και οργανωτικό πλαίσιο της χώρας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο.
Η Ήπειρος είχε την τύχη να φιλοξενήσει την Πανελλήνια Συνάντηση, σε μία περιοχή, όπου υπάρχει το ένα από τα τέσσερα πιστοποιημένα ελληνικά μονοπάτια. 
Το Ursa Trail μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας του με την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση αποτελεί πλέον έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του προγράμματος Epirus Trail, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δίκτυο πιστοποιημένων μονοπατιών και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες.
Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισε από την περιοχή, καθώς οι 156 συμμετέχοντες από 62 φορείς και οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν περιπατητικές διαδρομές, ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Πεζοπορικής Ομοσπονδίας Μπόρις Μίσιτς, σημειώνοντας με νόημα, πως η πιστοποίηση δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά μία δυναμική διαδικασία, που κάθε τρία χρόνια επαναλαμβάνεται και επικαιροποιείται.
Ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας αναφέρθηκε στην τεράστια τουριστική ώθηση που έδωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πιστοποίηση του μονοπατιού Ursa Trail στην περιοχή, προσθέτοντας, ότι αποτελεί χρέος των φορέων της αυτοδιοίκησης και γενικότερα των τοπικών κοινωνιών, η υποστήριξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος για το Epirus Trail από τη Διεύθυνση Τουρισμού Ηλ. Γκαρτζονίκας επέμεινε, στο ότι κατά τη διάρκεια της Συνάντησης αναδείχθηκε η μοναδικότητα της Ηπείρου και η δυνατότητα που έχει ως περιφέρεια, να προσελκύσει τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, με «όχημα» τον εναλλακτικό τουρισμό.
Τέλος, η Όλγα Καραγιάννη συντονίστρια του project Andros Roots, που μετρά μία συνεχόμενη πιστοποιημένη διαδρομή μήκους 100 χιλιομέτρων στάθηκε στην ανάγκη της αντιμετώπισης των νομοθετικών και θεσμικών ελλειμμάτων στην Ελλάδα.
«Η διοίκηση και οι φορείς οφείλουν να έρθουν πιο κοντά σε αυτό το μοντέλο που χρειάζεται βελτιώσεις. 
Έχουν γίνει πολλά πράγματα, η εικόνα σήμερα είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν, όμως υπάρχει μία τεράστια δυναμική και ευκαιρία παράλληλα να απογειωθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα όλες τις εποχές του χρόνου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Καλλιόπη Παπαδάκη, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ομιλία της, λίγο πριν το κλείσιμο της συνάντησης στη δημιουργία του εθνικού μητρώου μονοπατιών.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Νέα «ατμομηχανή» ο πεζοπορικός τουρισμός
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3616623790026503482
Σχόλια
item