Ταξιδεύουμε στη «φωταγωγημένη» Λυών την καλύτερη περίοδο…τα Χριστούγεννα!

Ταξιδεύουμε στη «φωταγωγημένη» Λυών την καλύτερη περίοδο…τα Χριστούγεννα!
Η Λυών είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και τα Χριστούγεννα «μεταμορφώνεται» με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.
Η Λυών «πλασάρεται» σαν ένας εναλλακτικός προορισμός που τον επιλέγουν για τη μοναδική της ατμόσφαιρα και τα εκπληκτικά αξιοθέατά της. 
Η καλύτερη περίοδος να επισκεφθούμε τη Λυών είναι τον Δεκέμβριο. Όταν έχει «ντυθεί» για τα Χριστούγεννα και για τη δική της «Γιορτή των Φώτων».
Η Λυών ξεχωρίζει για τους δύο πανέμορφους λόφους της, τον Κρουά – Ρους και τον Φουρβιέρ, ο πρώτος έχει το προσωνύμιο ως ο «λόφος που εργάζεται» ενώ ο δεύτερος ως «λόφος που προσεύχεται». 
Ο Κρουά – Ρους βρίσκεται στα παραδοσιακά μεταξουργεία, ενώ ο Φουρβιέρ στον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας. Η γαλλική πόλη έχει χτιστεί στη συμβολή δύο ποταμών, του Ροδανού και του Σον, που δίνουν στην πόλη μία διαφορετική ομορφιά.
Λυών Χριστούγεννα
Η παλιά πόλη της Λυών, Vieux Lyon, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο λόφους, ενώνοντας τους με τα μεσαιωνικά κτίρια που δεσπόζουν της περιοχής. 
Η περιοχή εκτός από μεσαιωνικά κτίρια, «φημίζεται» και για τα στενά δρομάκια της και τα traboules της (μικρά περάσματα), που περνούν μέσα από σπίτια και αυλές για να κερδίσουν χρόνο. Πλέον είναι αξιοθέατα της πόλης.
Η θέα που αντικρίζει ένας επισκέπτης από την κορυφή των δύο λόφων είναι καταπληκτική, ενώ ο ναός της βασιλικής Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ διαθέτει ένα άγαλμα της Παναγίας «ντυμένο» από χρυσό. Το εν λόγω άγαλμα χρονολογείται να κατασκευάστηκε το 1852.

Η μεγάλη γιορτή και το έθιμο στη ΛυώνΛυών Χριστούγεννα

Με την συγκεκριμένη εκκλησία της Φουρβιέρ σχετίζει η μεγάλη γιορτή των Φώτων στη Λυών. Δεν έχει καμία, απολύτως, σχέση με τα δικά μας «Θεοφάνεια» και τα «Φώτα» των Ορθόδοξων Χριστιανών.
Το έθιμο λέει πως πρέπει να τοποθετούνται κεριά μέσα σε πολύχρωμα γυάλινα βαζάκια στα παράθυρα των κτιρίων της πόλης. 
Επίσης, τα τελευταία χρόνια στην πρόσοψη ιστορικών κτισμάτων, διοργανώνονται εντυπωσιακές παραστάσεις με φώτα. Η κοινότητα αξιοποιεί την δυνατότητα της τεχνολογίας με εντυπωσιακό τρόπο.
Αξίζει να αναφέρουμε το κτίριο της όπερας και του παλιού δημαρχείου. Ενώ θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να «αγναντεύψουμε» την τοιχογραφία στον «τοίχο των Λιονέζων». Είναι μία από τις μεγαλύτερες τοιχογραφίες του κόσμου! 
Εκεί θα «συναντήσετε» τους διασημότερους εκπροσώπους της πόλης, όπως: Τον συγγραφέα του Μικρού ΠρίγκιπαΑντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τους δημιουργούς του κινηματογράφου, τους αδελφούς Λυμιέρ.
Το πιο κεντρικό σημείο και αυτό για το οποίο φημίζονται τα Χριστούγεννα στη Λυών είναι η κεντρική της πλατεία, Μπελκούρ, όπου θα βρούμε τη μεγάλη ρόδα που θα την ξεχωρίσετε από πολύ μακριά.
Επίσης θα βρείτε το Λουδοβίκου ΙΔ’, ενώ στα γύρω δρομάκια, που είναι κυρίως πεζόδρομοι, συναντάμε πολλά εμπορικά μαγαζιά, μπιστρό, καφέ κλπ.
Το τοπίο θα αλλάξει εντελώς στο πιο μοντέρνο τμήμα της πόλης, καθώς εκεί κυριαρχούν τρεις επιβλητικοί ουρανοξύστες. Ένας εξ αυτών έχει πάρει το όνομα ΠαρΝτιε. Το σχήμα αυτού είναι εντυπωσιακό και μοιάζει με κώνο, ενώ φιλοξενεί το πιο μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Βορειότερα μπορούμε να βρούμε το διασημότερο πάρκο Τεν ντ’ορ, με την Ιντερπόλ να έχει την έδρα της ακριβώς δίπλα.
Η πιο κατάλληλη στιγμή να επισκεφθεί κανείς τη Λυών, είναι τα Χριστούγεννα. Αν δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα, φέτος είναι η ευκαιρία σας…
epirusblog.gr
5 of 5
Ταξιδεύουμε στη «φωταγωγημένη» Λυών την καλύτερη περίοδο…τα Χριστούγεννα!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8292081555520828766
item