Γιάννενα: Προχωρούν οι διαδικασίες για το Κειμηλιαρχείο στην Κόνιτσα

Γιάννενα: Προχωρούν οι διαδικασίες για το Κειμηλιαρχείο στην Κόνιτσα

Στην τελική ευθεία έχει περάσει η κατασκευή του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου στην Κόνιτσα, ένα έργο πνοής για την ακριτική περιοχή.

Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου εργάστηκαν σκληρά για να γίνει αυτό το μοναδικό έργο, που ήταν όραμα του Αοίδιμου Μητροπολίτη Σεβαστιανού και παίρνει επί τέλος σάρκα και οστά.


Από την άλλη πλευρά ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, πήρε «ζεστά» το όλο εγχείρημα και προχώρησαν οι διαδικασίες. 


Μια μελετητική ομάδα αποτελούμενη από κορυφαίους επιστήμονες ασχολήθηκαν επισταμένως επί σειρά ετών πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Με την σειρά της η Περιφέρεια Ηπείρου, με τις υπηρεσίες της, συνέφερε τα μέγιστα όπως άλλωστε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η Ιερά Μητρόπολη επέλεξε για την λειτουργία του Κειμηλιαρχείου, ένα οικόπεδο στο οποίο σήμερα υπάρχει το κτίριο της «Πνευματικής Στέγης», το οποίο έχει προβλήματα και πρόκειται να κατεδαφιστεί. Είναι εύκολα προσβάσιμο, ακόμη και χωρίς αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει χώρος για πολλές θέσεις στάθμευσης.


Το Υπουργείο Πολιτισμού, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβαν την ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια της συντήρησης των κειμηλίων βάσει της άριστης μουσειολογικής μελέτης που συνέταξαν. 


Προσδοκία όλων όσων συνέδραμαν και συνδράμουν το έργο, είναι να καταστεί το Κειμηλιαρχείο πόλος έλξης επισκεπτών, αλλά και μαθητών και φοιτητών που θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τους θρησκευτικούς θησαυρούς της περιοχής μας, που διαφύλαξαν για αιώνες οι πρόγονοί μας. 

Την τελευταία διετία η Μητρόπολη ολοκλήρωσε από όλες τις ενορίες και ιερές μονές της Επαρχίας την καταγραφή των εικόνων που θα τοποθετηθούν στο Κειμηλιαρχείο.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωρούν οι διαδικασίες για το Κειμηλιαρχείο στην Κόνιτσα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2837025153619642104
item